和三個朋友相約在銅鑼灣見面,天氣剛好驟降🌬打邊爐暖身就最適合不過🙋🏻‍♀️ 在鵝頸橋打小人附近的冠景樓 ,向來是火鍋店的集中地,最近有新餐廳加入 - 來一鍋,我們當然要試一試,看這位新力軍有咩特別之處先🍴有別於一般的火鍋店🔥 店內的設計別出心裁,仔細看就會發現天花懸掛的吊燈是地球🌍同單車,裝潢則以藍色及白色兩種柔和色系為主,給人一種光猛簡潔的感覺,而且掛上聖誕裝飾更有氣氛❄️飲品是任叫任飲,款式超過20款,有我鐘意的韓國飲品🥤 如果有埋烏龍茶或者健康飲品好似竹蔗茅根、夏枯草就更好🙆🏻‍♀️隆重介紹是晚重點:海鮮火鍋套餐$368(開飯網有75折優惠~~~著數好多🤭)先來兩碟前菜 - 手拍青瓜及四川麻辣木耳,青瓜清爽,木耳爽口帶微辣,很適合打邊爐前醒醒胃😋調味醬整齊地排列,可以自行調配混在豉油中火鍋湯底總共有10款湯底任君選擇,嗜辣的朋友有冬陰功海鮮湯、喇沙海鮮湯、湖南香辣牛肉鍋等選擇,仲可以簡辣度配合客人不同口味,鐘意濃湯既可以選印度椰子雞鍋、胡椒豬肚湯,而我們就簡左花膠螺頭雞湯,有紅蘿蔔🥕紅棗,螺頭,花膠等材料熬製,湯頭鮮甜非常,而且很足料,未打邊爐我同朋友已經忍吾住杯左碗黎飲🤤套餐每2位包

調味醬整齊地排列,可以自行調配混在豉油中
火鍋湯底

套餐每2位包一碟肉 ,我同朋友們都是牛魔王所以兩碟都叫哂手切安格斯Prime Grade 牛頸脊肥牛片,完全無簡錯🧛🏻‍♂️ 色澤已經很美,紋路清晰可見,雪花分布平均,只要輕輕涮幾秒,完全是入口即溶,肉質軟腍且濃郁的牛味👍🏻很高質素!
即炸魚皮拼響鈴,響鈴超大條,由於即叫即炸既關係,很新鮮鬆脆,食落沒有很重的油膩感,魚皮炸到脆卜卜,無論就咁食定涮一下都很好吃🤫

登登登✨
主角出場啦👏🏻👏🏻👏🏻 海鮮拼盤絕對是輸人不輸陣,拼盤是視乎當日時令作安排,當晚海鮮有海蝦,鮑魚,有殻蠔,扇貝,象拔蚌同珍珠蚌,全部都是新鮮即劏冰鎮上枱,絕對是鮮味·回本之選🤟🏻

海蝦超大隻,蝦肉爽口彈牙,🦐蝦頭仲有蝦膏,鮮甜甘香🤩 鮑魚同樣鮮味,記得要睇住涮既時間,如果涮太久變擦子膠就吾好食啦

主菜其實已經好豐富,有手工餃類、手工雲吞、同手工丸類,最特別既係手工豬肉釀鮮菇同手工墨魚釀豆卜🦑 將傳統既火鍋食材結合,變成創新既配料,口感層次更豐富🤤其實這個套餐已經夠飽,可以點些蔬菜平衡下,推介時令的豆苗同蕃薯苗🌱 建議食完不夠飽先再點其他火鍋配料

食飽飽打算埋單之時,經理提我們仲有甜品,當晚既甜品係心太軟😈 由於即叫即焗所以要等大約十五分鐘⏱

心太軟是迷你版,吾洗怕太膩食吾哂,外皮因爲即焗既關係,邊邊焗至脆脆的,一切下去軟心的朱古力漿湧出,朱古力味濃郁🍫而且餐廳對食物質素頗有要求,其中有個心太軟焗得不好,店員叫我們食住先,廚房再焗緊一個比我們!還主動為我們奉上熱茶🍵 光看這點就值得加分👨🏼‍🍳

價錢雖然較高,但是一分錢一分貨,用料絕對不馬虎,店員服務周到,沒有漏單而且不時幫忙換碟,重點是座位闊落,同朋友坐得舒舒服服咁傾足成餐,走個時經理仲介紹佢地的獨立房,環境寬敞有埋氣球佈置🎈黎緊成班人開聖誕派對聚會就吾洗再傷腦筋🧠