2018-07-26
望望早前有位食家的評論,到底您知否什麼是柱侯腩?清湯腩?滷水腩?五香腩?漁滑及榮園賣柱侯腩、學記及新豐記賣五香腩、群記及生龍賣清湯腩、陳漢記及苑記賣滷水腩﹗我剛剛夜晚十點幾訓醒,不過依然勁眼訓啊,本想留家休息,但朋友們多番要請到酒吧短聚,唯有食個粉仔打個底就出動啦。左諗右諗,三多好無呢?最後都係貪近食魚滑,順便探探嬸嬸們。我地真有緣,巧遇豆豉兄、攣毛史提芬、湯米及湯米夫人,就連威神都比我撞到。晚市冷冷清清,食客小貓三四隻。突然有位短牛仔裙美少女跟阿媽黎食野,另一邊又有位國內美女,即時食慾大增,精神返晒黎。嬸嬸叔叔們經常對我愛護有加,但埋怨過年無派利是囉。人家未結婚點解年年都要我派喎,雖然前幾年我都有派,不過單身獨毒派利既感覺一點都不良好!已經心情唔多好,係要我發脾氣,火都黎!比我安樂安樂食個麵好麻?幾舊水無所謂,我就係派得唔高興!坊間消息稱新眼鏡大舊老闆刻薄無人情味,人緣差,生意一落千丈,熟客們都走掉,半數老員工們都辭職唔做咯!留低的都差不多退休,是但做埋落去,加油吧!炸魚皮,最愛將魚皮浸湯略脆又充滿湯汁炸魚皮,薄薄香脆無通風,淨食咸咸開胃,浸湯半脆半濕更滋味。鯇魚片腸粉,新嘗試不過麻
炸魚皮,最愛將魚皮浸湯略脆又充滿湯汁炸魚皮,薄薄香脆無通風,淨食咸咸開胃,浸湯半脆半濕更滋味。鯇魚片腸粉,新嘗試不過麻麻地,淡淡腍劈劈,滲著微微魚腥味,不過都全部食晒。
蠔油菜芯,難得高質超水準表現,一向唔食莖的我都將菜芯全部消滅。熱騰騰微微燙嘴最美味,菜莖超級爽甜可口多汁,莖葉鮮嫩翠綠沒半點渣,沾上蠔油好好味﹗
炸雞髀, 真正的炸髀現身,並不是以前的乾爭爭炸豉油髀。生炸新鮮出爐,氣聞芬芳熱辣辣,一咬多汁水潤,脆脆雞皮十分可口,白肉超級肥美香嫩,有料到可添食。
香煎雞扒配黑椒汁,依家連快餐都出埋,雞牛豬餐腿蛋飯。煎雞扒熱燙燙,皮脆肉嫩,水潤多汁,醃味香醇,沾上甜甜黑椒汁好味喎。
香煎豬扒配黑椒汁,叔叔翻煎不是翻炸,誠意可加,比翻炸更好食。質地天然鬆軟,不乾硬剛剛好,醃味可口宜人不咸不嗆,黑椒汁香而不辣,中規中矩,加點蒜蓉就更好啦。雖然最尾有點肥膏要咬掉,都合格的。
淨牛腩河走蔥,我較喜歡牛腩,所以走牛筋可以食多幾舊囉。濃郁柱侯汁滲滿牛腩每吋肌膚,每啖水潤爆汁,炆得極度入味甜美,質地軟棉鬆化,不乾不鞋不咸不濁,好味道讚不絕口。
魚滑自家製辣椒油,我食淨渣少量油,辣椒磨得幼細,中辣程度蠻刺激味濃。大量辣椒渣隊落河粉混和,綿綿滑滑河粉索上辣油辣湯大啖大啖地吸啜,那種興奮刺激不能形容﹗濃郁腩汁配上滑溜河粉十分美味,再加大量辣椒渣就更刺激更開胃啦﹗極度暢快滿足,美味無限。
水餃淨牛腩河走蔥,當然先來幾口靚湯,香濃甜美腩汁湯底,原汁原味真材實料,好飲到停唔到口呢 ﹗隨後添加大量辣椒油,香辣腩汁湯擁著爽滑河粉更是無得彈,連湯帶粉掃入口中,欲罷不能﹗如果河粉煮得棉一點就更開心啦。奇怪地碗河粉特別大碗既?食到我十分之飽呢。
水餃牛腩麵走蔥,新鮮出爐水餃滾熱辣,擘盡我的嘴仔整粒豪邁地啪入口中,一咬爆汁,熱死我喇 ﹗十分滾燙,好采還頂得住,眼淚水差點滴出來呢﹗趙落感覺空燙燙的有點鬆散,不夠結實堅廷,餃皮勁厚,既硬且韌,皮多餡少,縮埋一舊好肉酸。完全食不到豬肉香甜,食不到蝦肉木耳,麵粉味道將所有味道掩蓋。水餃有點咸,幸好味道尚算可口。滑滑餃皮包著甜美的木耳、蝦仁、瘦肉,出現心心眼了﹗
牛丸牛肚伊麵走蔥,牛丸嚥韌彈滑,含著微微牛肉汁,普通打邊爐級數,合格。湯底腩味出眾非凡,甜美無比,食慾大振,忍到住飲多幾口。轉用大碗相對地湯底十分多,而腩汁變少,要落返多一點汁平衡返呢,否則味道唔夠濃啊。
雲吞牛腩伊麵走蔥,雲吞的的骰骰但五臟俱全,蝦肉微爽、豬肉微甜、肥膏甘香不太多不油膩,雖然包得有點鬆散,吞皮滑溜內藏湯汁肉汁也是不錯的選擇。極爽幼麵,掛上濃湯辣油不停啜啜啜,刺激惹味拍爛手掌。捲牛腩同吃、捲牛筋同吃,將食味提升極致,滾動到痺﹗牛筋膠滑,嫩嫩黏黏,亮麗啡色表明炆得透徹入味,口感及味道同樣一流 ﹗
伊麵烚得出色, 師傅煮麵功架十足,內功深厚,伊麵爽彈無比,鎖住蛋香麵粉香不會流失,啖啖可口。彈滑爽嫩有致,不過腍散發蛋香,捲起辣椒渣帶埋牛肚衝到齒舌間打滾,各種味道與質感縱橫交錯,甜咸香辣百花齊放,大聲叫好﹗讓辣椒油染到紅卜卜,大口大口地吸啜,正到飛起﹗
牛肚撈粗走蔥,阿嬸我要走蔥架,蔥已經浸晒落清湯度搞到蔥味濃烈,您挑走又有何用呀?比個碗我啦 ﹗早前食過金錢肚勁好味,要 encore 呢﹗涼涼的粗麵十分爽彈,蛋味超卓香噴噴,夠乾身帶汁力更強,掛著辣椒渣柱侯汁濃湯啜入口,暢快無比,過份美味暈得一陣陣。再來夾著濃味牛腩齊齊咬,好食到打冷震啊﹗
豬膶麵走蔥,豬膶勁爽到有點不自然,而且好明顯係烚熟先鋪上麵度,分開煮無咁好食,湯底亦無豬膶味。及第麵取消左?搞錯呀!專登過黎食架,豬膶麵都照殺啦!
鮮牛豬膶豬心麵走蔥,滑潺潺勁勁鬆粥檔鮮牛,醃味強勁濃烈,咸香突出。豬膶厚薄適中,爽滑不鞋不硬,鮮甜不苦不澀,中間留有一絲粉紅色特別鮮甜。豬心爽脆嚥韌,淺淺豬甜味道,不錯不錯。師傅淥麵一向有水準,幼麵爽爽微腍不過份,吸收甜美湯汁擁著辣油大啖食,開心愉快大滿足。其實我想食及弟麵,誰知賣晒咯,無食神啦﹗
勁鬆肉片滑嘟嘟半腍半爽,掛上大量粥底跣入口,濕潤甜美無比。豬肉丸,不爽不彈而腍劈劈,強差人意喎,不鮮不甜還有異味。粉腸,脹卜卜肥嘟嘟,豬甜味突出,不苦不澀,高質彈滑,還有絨毛滑嘟嘟,多汁水潤好味到痺﹗生滾粥大皇文哥師傅幫我決定啦,都唔知食咩好﹗是但執最新鮮最好味就得喇,價錢唔係問題,最緊要好食,多謝 $65 蚊﹗
金菇肥牛墨魚丸撈粗走蔥,個賣相似乎太求其喎,要執一執呢。雪白墨魚丸結實滑嘟嘟,墨味可口香甜。平價肥牛嚥嚥韌韌,全熟有點鞋。牛味啖,牛脂甜,少少肉汁。淋上大量濃郁甜美柱侯腩汁捲起爽彈粗麵連金菇肥牛鑽入嘴仔,味道即時提升幾倍,食得津津有味不停啜啜啜。經常黎幫襯已經食到唔知食咩好,搞搞新意金菇肥牛撈。煮麵師傅仲送多兩粒墨魚丸過我食,實在太客氣,多謝多謝。
牛腩牛肚河走蔥,勁油但超好味道 ﹗金錢肚難得有質素,爽爽夠彈力,滷水味清甜不咸,值得一試。巨碗裝兩條粉仔,還要勁落湯,食河粉有大海撈針感覺,想笑死朕咩,哈哈。
鯪魚球牛腩河走蔥,師傅煮既河粉好好味,軟硬剛好綿綿的,掛著濃郁腩汁湯及辣椒渣掃落口,大愛。鯪魚球微彈,帶少許鯪魚原始腥味及胡椒粉味。
雜錦粥走蔥,此味只應天上有,非筆墨可以形形,超多新鮮食材共冶一爐,那有不好吃的理由,過份的味道,鮮甜天下無敵,不吃不得﹗泥鯭,結實少骨啖啖肉,魚味濃濃梗係好食啦。鯇魚頭,天生頭細沒幾分肉都係過過口癮,啜啜損損剩返棚骨,魚肉滑、魚雲膠,過得去。魚腩,只給大骨腩位,不會頭頭尾尾則則膞。鮮甜肥美啖啖肉,滑中帶彈啜過不停。
炸魚皮
蠔油菜芯走油