2019-05-02 995 瀏覽
這裡亦是電台節目的介紹得知, 名字叫"大觀" 是否同某些宗教有關係不得知, 地點是有點吊腳, 可以講係位處偏僻, 在佐敦或油痳地來都可能差不多, 直至有次我從這裡走的時候行外圍去油痳地果欄發現只須行5-7分鐘已經到達油痳地警局對面嘅駿發花園, 有了這條路線拉近同那孤島的距離, 經營的是一對年紀不輕的夫婦, 男的負責廚房工作, 女的負責樓面工作, 沒太懂服務態度的應對, 但有些人就是這樣未必太懂應對, 客人多是司機, 巴士車長, 附近豪宅管理員, 甚少像我們般的外來人, 食材多是既成品例如墨丸, 魚腐, 魚麵, 只有一個廚師哪有能力做那麼多工作,  一共去了兩次, 推介它的魚麵, 魚腐, 尤其是佢個湯底, 充滿魚的鮮味且用了大量的薑去做,類似車仔麵形式, 但也有些組合式單品, 例如云吞雞煲魚麵送油菜,招牌菜式的醉蝦同醉雞我會推介醉雞,試咗個韮菜餅其實係韮菜煎蛋餅, 呢個幾有手藝最重要係夠熱食同肚餓食, 所有麵食都十分之十分之親民, 大家唔使考慮會太貴, 反正份量夠一豌麵加一樣小食理應足夠, 兩次來相隔一個月, 眼見佢一個月都加多咗d菜式, 即係話業績穩步上揚, 可喜可賀!  PS: 每次

PS: 每次見到這類型在困難環境中爭扎求存的小店, 不期然地想到飢餓遊戲內的Katniss, 反烏托邦式小說, 又或者 The girl with the dragon tattoo, 被受社會的排斥, 而故事則類似聖經內的大衛擊倒巨人耶利亞一樣,

2019-04-13