2012-06-05
我的第一篇食評就由拉麵開始啦!難得放假所以約左舊同事去 APM 食個 lunch 聚下舊, 今次揀 o左平時 lunch time 要勁排隊 ge 麺屋武蔵~ 提早 12:00 到左唔洗等即刻有位, 平時過左 12:15pm 就排哂隧...之前路過幾次都食唔到 >.<d 侍應生都幾有禮貌, 坐底就問要水 or 茶, 拉麵大致分為 3 種 - 白武骨 (豬骨湯) / 黑武骨 (黑蒜油) / 赤武骨 (辣)最後我地點左:- 白武骨 (豬骨湯) - 黑武骨 (黑蒜油)- 豚肉卷- 餃子我個白武骨湯底好濃好夠味, 但 d 拉麵就硬左少少...配叉燒 + 溏心蛋半隻 (不過唔太溏心)同事個黑武骨個湯底黑蚊蚊, 但有好香 ge 蒜味, 配叉燒, 紫菜 + 溏心蛋半隻2 個小食水準都幾好, 豚肉卷 o黎到果時仲 "sa sa 聲" 夠哂熱同香嘖嘖! 特別 ge 係 lee 到 ge 豚肉卷入面包住 ge 係芽菜而唔係金菇, 幾 fresh~最後我 o地傾到差不多二點幾先埋單走~
最後我地點左:
- 白武骨 (豬骨湯)
- 黑武骨 (黑蒜油)
- 豚肉卷
- 餃子
最後我 o地傾到差不多二點幾先埋單走~