2019-01-26 3558 瀏覽
@poempatisserie ————————————————————可能適合對象:#白朱古力烏龍茶蛋糕 #白朱古力 #烏龍茶蛋糕 #鐵觀音蛋糕 #水墨畫 #中國風 甜度(5星最甜):⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️🍴:餐具 ✖️ / 蠟燭 ✔️ / 冰包 ✖️(可以+50蚊買)/ 紙盒✔️🏷:✔️(免費寫名)💬:好專業,Product Knowledge 好高,又好Helpful🛒:西營盤 #cakeup_西營盤站🔘:個裝(適合6-8位)💰:$750————————————————————性價比:中好靚,真係一個好清秀優雅嘅蛋糕。由於真係好靚又幾好味,我哋都刻意上網了解多啲餅店嘅來頭。原來餅廚係贏過亞洲最佳女廚師獎項嘅人。雖則我唔知係乜獎打乜獎,但佢以中式山水畫嘅唸法放係一個西式嘅蛋糕上面,型得嚟,外形做得咁優雅,仲要好味,相信贏係有佢原因。𠵱間舖頭好細心,每個蛋糕都會提供一張蛋糕ingredients卡俾你,明白呃Like重要,但食乜落肚同時重要,𠵱一點,我哋覺得係加分!蛋糕方面,佢係以檸檬海綿蛋糕加鐵觀音烏龍茶Mousses,仲有白朱古力Mousses去做成。睇落層次係幾分明,面嘅白朱古力M
甜度(5星最甜):⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️
🏷:✔️(免費寫名)
🛒:西營盤 #cakeup_西營盤站
🔘:個裝(適合6-8位)
💰:$750
————————————————————
性價比:中

蛋糕方面,佢係以檸檬海綿蛋糕加鐵觀音烏龍茶Mousses,仲有白朱古力Mousses去做成。睇落層次係幾分明,面嘅白朱古力Mousse事實上係好滑口,taste good。而甜甜哋嘅時刻,就會食到下一層酸酸地味嘅啫哩軟糖做間場。我試過分開食,幾好味,口腔好醒神。醒一醒後,就會食到淡淡然嘅茶味Mousses,但不算強烈。

而下層仲有軟硬適中嘅蛋糕層(話就話係檸檬海棉蛋糕,但就唔太食得出係檸檬味)。最底層就有好味脆口嘅餅底,旁邊仲有條棉花糖圍邊。

整體而言,味道上可能有太多味,又白朱古力,又茶,又酸酸地啫哩,又檸味蛋糕,所以其實對一般人嚟講,成件蛋糕一口食晒咁多層,會好難分明地食得出咩味打咩味,味道係複雜咗啲啲(但逐層食,相信會較易食到逐層味道嘅分別)。 賣相真係幾靚,除咗墨水分布得好靚之外(再上佢官方IG睇,每次水墨分布都唔同,有多有少,獨一無二),其實朵花都好有心,佢係糖膠花。為免影響present出嚟嘅效果,佢係你去攞,先放朵花上蛋糕度,保證質素,Pro!

不過其實除咗味道複雜咗啲外,都有兩點溫馨提示。第一,Pick up location唔算叫好方便,係要登少少斜路先上到去攞㗎,所以真係去攞蛋糕時,就預多少少時間去,因為要跑上去的話,唔係講笑!

第二,就係上網訂蛋糕嘅過程,有別一般訂蛋糕程序,係冇日子你揀。一嚟就係揀蛋糕,之後就科金。係要自己留日子同聯絡電話,等佢再confirm你。所以我哋訂時都會有少少擔心。所以如果上網訂時已經可以confirm埋日子有冇得訂,萬無一失,咁就真係由訂蛋糕到食蛋糕都好perfect!
————————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #山水畫 #山水畫蛋糕 #水墨 #水墨画 #啱有墨水嘅人 #但冇墨水嘅人都可以食吓補補佢 #西營盤美食 #西營盤
白朱古力烏龍茶蛋糕
外賣自取