2004-11-10 36 瀏覽
大興餐廳我讀書時已經有架喇﹐都幫襯過不少。上星期同好朋友來買DVD錄影機﹐出左地鐵站﹐就馬上想起佢。不過個招牌變左小小﹐係大興上面寫住「第尾餐廳」﹐幾攪笑。其實幾開心以前去過的地方重響度﹐可以懷念一下。上到去﹐咦﹐D裝修一的都冇變窩﹐先上一條樓梯﹐通常你未上到去﹐侍應已經問你幾位。暗暗的燈光﹐綠色的皮座椅﹐而家就叫做懷舊﹐其實係一切照舊。連個餐牌同價錢都照舊。午餐最平$28﹐貴的$38﹐真係冇變窩﹐唔知點解好開心﹐好似番番舊時果陣。我叫牛扒﹐黎到可能太開心﹐吃第一舊都重OK﹐之後就發覺越來越難吃﹐食左五分一都冇。好朋友個雞絲通粉反而變得好美味﹐我不停咁食。最後我發覺﹐原來的牛扒冇變到﹐同以前一樣咁﹐只不過我大個左(好多好多)﹐要求高左(好多好多)﹐所以覺得佢難食。佢冇變﹐變的﹐是自己。