2023-02-03 20 瀏覽
到底幾時開始,Cafe變成一個打卡嘅地方?文青工業風全白系無印風,cafe既裝修似乎比本身既食物更重要。唔好食唔緊要,夠打卡able就得。咁,食物既本身,係咪就得返陪襯價值?咖啡屋座落數間車房中央位置,簡潔既招牌同墨綠色既磚身,係芸芸店鋪中的確鮮明,係街尾都一眼望到今日又係要late lunch,見到Lunch Set Menu係11:30am-3pm,望一望錶overtime咗🥲幸好店主格外安排到早餐同下午茶係一樣menu,套餐都附送沙律/餐湯同餐飲。先生揀咗鮮茄珍珠帶子意粉,而我就揀咗蒜油花椒蜆肉意粉,睇落配搭好新穎,來個中西式crossover🍽️店主見我諗餐飲諗到個頭越嚟越大,就推介咗summer white同埋honey grapefruit tonic比我地,小食不免俗來個黑松露薯條🤟🏻世一好快就送上咗餐湯同沙律,今日餐湯係南瓜湯,有別於一般南瓜忌廉湯。入面除咗有南瓜蓉之外,仲有唔少洋蔥粒,兩種食材都令到個湯好甜,而且冇太多調味,係好清爽既南瓜湯油醋沙律好新鮮,最鍾意沙律上面有煙肉粒碎Summer White端上枱時,一大片鮮紅既西柚乾實在係幾靚🤣回過神來發現,西柚配咖啡??
到底幾時開始,Cafe變成一個打卡嘅地方?
咁,食物既本身,係咪就得返陪襯價值?

油醋沙律好新鮮,最鍾意沙律上面有煙肉粒碎

第一啖飲落去,我同先生講:嗯,呢片應該係西瓜嚟。
當然下一句就比人鬧白痴🤣
第一啖係滿滿既西瓜甜味,後來先有西柚同咖啡既香氣,慢慢飲就會發現甜味逐漸融入咗咖啡入面。

Honey grapefruit tonic清爽夠凍又夠氣🫧蜜糖甜味填補咗西柚既苦澀,夏天飲應該更開心

鮮茄珍珠帶子意粉絕不欺場,醬汁唔係一貫又濃又酸澀既罐頭番茄味,有天然既番茄甜味同月桂葉既辛辣味。珍珠帶子份量多,有海鮮鹹香,同酸甜辣既醬汁配搭得好好

我既蒜油花椒蜆肉意粉都不遑多讓,上枱時賣相好特別,忍唔住wow咗一聲。
意想中係急凍蜆肉,當見到一隻二隻口擘擘咁一副叫我食佢啦食佢啦既樣子,連平時唔會相機食先既先生都話要影相先📷
蜆既個頭都唔細,而且鮮甜冇沙。但重頭戲估唔到竟然係意粉到
首先兩款意粉都煮得剛剛好,有麥味,蜆肉意粉好濃蒜同蜆既鮮味,慢慢有花椒既椒麻味,但又唔會好嗆喉,第一次食到呢個crossover,又估唔到cross得咁好

黑松露薯條嚟講,我點樣都會比100分,單純我的最愛🤟🏻呢到我比120分,因為薯條好熱好脆,上面仲有辣粉😚,同埋黑松露醬好濃

咖啡屋雖然冇特色打卡花牆,但有舒服既環境同款款都出色既美食,悠閒咁享受一餐美食,呢個我相信先係Cafe最重要既意義。

P.S.我最享受店入面播既周國賢🎵