疫情😷😷嚟都五月都已經到尾聲。。肺炎價💰💰自助餐應該六月就冇得食啦。。很多酒店也會因市道開始旺盛。。就變回正價💸💸。。好彩我都把握最後機會食返個半價海鮮自助晚餐😋😋今日天氣依然唔多☔️好但係總算順利到達海洋公園站B出口。。由於近來海洋公園停業所以連接萬豪酒店的電梯就停了。。改行迂迴的路🤷🏻‍♀️我們早到了多少。。很快量度體溫後就安排座位。。我們被安排到窗邊的位置。。今晚是全院滿座一個吉位也沒有😆好快趣6:30就開始各人👫👭👬殺戮戰場🔪我見很快已經龍蝦區有一條長長的龍。。我就放棄排。。走過隔離燒鮑魚和鵝肝多士。。。。其實整間餐廳擺食物嘅佈置都很好唔會令客人擠迫排在同一條隊等食物。。有個區域是魚生沙律區。。我最欣賞他的帶子刺身不會太吝嗇。。很多餐廳把帶子切到細細件給客人。。但這間酒店餐廳原粒大大帶子刺身給客人不吝嗇。。而且還有赤蝦🦐。。當然還有幾款魚類刺身。。一連吃下幾粒帶子刺身真的是有一點飽飽地😆。。吃了一兩轉望到清蒸龍蝦區已經少了很多人。。。只需等一兩位每人每次限攞半隻。。但不停師傅開出來所以食完再攞唔使怕之後缺貨。。我幾乎走食到9:30仍見出緊龍蝦。。雖然是清蒸龍蝦但是會有兩款醬汁。。。

吃了一兩轉望到清蒸龍蝦區已經少了很多人。。。只需等一兩位每人每次限攞半隻。。但不停師傅開出來所以食完再攞唔使怕之後缺貨。。我幾乎走食到9:30仍見出緊龍蝦。。雖然是清蒸龍蝦但是會有兩款醬汁。。。。我就特別喜歡芝士汁。。令清蒸龍蝦更加野味

另外還有一款即燒牛肉。。沒有調味即燒。。客人自己放海鹽就可。。這個也是人龍不斷的。。另外還有比較少人留意的燉湯。。我覺得比西湯出色。。今晚是雪梨海底椰燉瘦肉。。還飲到淡淡的雪梨味。。這個燉湯值得添飲😋。。隔離就是車仔麵區。。。大家好奇怪食自助餐幾百蚊食車仔麵🧐🧐。。我就覺得非常不錯。。我自己自選左一碗不要粉麵。。只要菜心花膠冬菇長洲魚蛋。。湯底還可以選清湯或者冬陰功湯。。花膠雖然不是很大片但是絕對唔失禮。。。。

食咗幾個round發覺自己仲未食凍海鮮🤣。。。又走返出去試吓凍蟹腳啦🦀。。其實凍海鮮方面也有幾款。。凍海蝦🦐青口。東風螺🐚。蜆。。不過由於肚子空間有限。。只拿了幾條蟹腳🦀就算了。。。。還是拿多幾粒帶子刺身實際一點🤣🤣。。

循循環環也食了幾round 龍蝦鵝肝鮑魚。。終於跑到去Order一碗蝦子撈麵。。份量其實很少大約一個乒乓波大的麵餅。。但是就非常多蝦子🤩🤩🤩這個麵我竟然order了兩次
。。因為實在好吃😋。。吃了大半晚其實已經很飽但是仍未搞到食甜品🍮。。。點都要出去食下啦。。。原本想攞窩夫。。但發現木桶豆腐花熱燙燙。。。又被吸引着拿了一碗🤪。。之後看到雪糕櫃原來是haagen dazs。。結果又拿了一條脆皮朱古力雪條。。已經太飽了。。。我放棄了其他的甜點🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️因為實在撐不下了🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️。。

整體總括這間自助餐的食物。。。款式是貴精不貴多。。其實還有很多熱食和馬來西亞美食我也沒有試。。而且服務員收碟情況也算快
。。飲品是每人包免費一杯冷熱飲料☕️。。。餐廳其實還有汽水和啤酒清酒當然是另外收費啦💰💰💰💰
蝦籽撈麵
清蒸龍蝦