2024-02-02 136 瀏覽
周末晚上,我撲到一家烤魚店,人流湧湧,氣氛勁爽。飯局一開始,就點咗生猛草鯇魚(大邊)來個大滿足,準備嚟個暖笠笠嘅享受🐟。肥嘟嘟嘅魚一上枱,熱辣辣嘅香氣四溢,迎面撲鼻。嗌少辣嘅,但湯底𩶘辣得嚟唔失原味,每嚼一口魚肉,都彈牙得滯,鮮味直達心靈深處。手工餃子呢部分,就有啲江湖味道。木耳豬肉餃跟韮菜豬肉餃,咀嚼之間,感覺到食材嘅新鮮同心機。肉餡肥而不膩,啖啖肉嘅飽滿口感,撲噏得嚟好過癮。串燒環節,雞軟骨好入味、羊肉串孜然香氣十足,份量足料又唔過咸,串串係傾偈嘅好夥伴🍢。順口滑溜嘅鮮魚湯浸娃娃菜,同前面嘅辣相比,真係溫和得嚟又解辣,清新食材嘅本味,喝落感覺舒心曬。今晚食嘅每道菜,都讓我感受到廚師嘅誠意同味力。即使唔係食評家,都要大讚兩句,對咗味唔洗多語,單係呢份熱辣嘅心思,已經令人感到暖笠笠。下次來,記得要提早少少,打好位置,等唔使等位咁辛苦喇!👍