2014-08-31 3485 瀏覽
首先說環境,老實說不適合拍拖來,因為個場好似food court ,啲燈好光,部份枱好密,而且一入到餐廳就聞到好大陣油煙味,因為好大個open kitchen ;不過好彩,我們大抵得到全場最好的一張枱,因為自成一角,遠離開open kitchen的油煙,而且燈又暗啲(所以啲相映得麻麻),對個環境算好滿意。 NUR是甚麼呢?阿拉伯文是light 的意思,他們做的是 nourishing gastronomy , 即係咩?即係凡事都要有個說法,摘取最新鮮的材料,加上有創意的配搭,份子料理之中要做到營養高,味道好是也,這就是NUR 的中心思想。 咁即係食咩呀?menu 有兩款 “Light” 和”Feast”價錢是$788 及$988,全枱人都要選同一款menu ,一場來到就要是”Feast” 吃它的九道菜。 酒未揀好,餐前小食已經急不及待送上,beetroot taco with watercress emulsion ,slow-cooked carrot,cucumbers,仲有一杯青綠色的Jasmine kombucha ,果然好清新。 新一道菜蕃茄,延續清新感覺,個tomato w

酒未揀好,餐前小食已經急不及待送上,beetroot taco with watercress emulsion ,slow-cooked carrot,cucumbers,仲有一杯青綠色的Jasmine kombucha ,果然好清新。 新一道菜蕃茄,延續清新感覺,個tomato water 好甜。
Langoustine (類似scampi,不過又唔係scampi) ,mango , peanut, yoghurt ,我覺得好好食。

King crab, pomelo , gardens herbs, 邊個 garden 啲herbs ? 個侍應話係佢哋自己喺花園種嘅herbs,加埋蟹肉,柚子同柚子汁,好light。 Organic Irish salmon , cucumber , smoked buttermilk , dill 呢個係全晚我最鍾意的,個 buttermilk 好味,件三文魚如果可以大件啲就好。
Taiyouran egg, whole grains , shiitake mushroom , garlic chive 隻蛋半生熟,將啲蛋液混埋grains ,真係好似早餐,兩款菇都好味。呢道菜仲跟佢哋自己整嘅organic sourdough bread ,朋友話好食,不過個mushroom butter 就過鹹,麵包唔係的朋友,冇食 。
Wild pacific cod ,coco beans , shiso ,好食,件cod fish 可以大件啲就好。

Roasted Mayura wagyu sirloin, black garlic,個黑蒜太濃,和牛一向麻麻,反而鍾意面頭幾塊葉。 最後兩味甜品,watermelon and rose, apple custard, pomegranate 同埋 Banana,white chocolate ,Sichuan pepper 兩樣都好得意,最好係唔甜。

每道菜都幾有心機,至少有諗過,材料係幾 fresh,一道菜有濃有淡,如果你對herbs 有偏好就啱哂添。 會唔會再去?hmm……如果book 返同一張枱應該ok。
2014-08-02