2020-07-24
今日又去左紅磡做野, 因為疫情既緣故都唔敢出去食堂食, 唯有去紅磡國際都會既美食廣場買外賣。一入去門口, 就會見到一間和風裝修風格既壽司大大, 見到佢做緊D 49蚊Lunch Set, 包一個麵食, 幾件壽司同埋飲品,好似幾抵咁就試下啦! 壽司方面仲可以根據自己既喜好自由配搭, 可以選擇魚生, 熟既, 或者係素既, 照顧到唔同食客既需要。一返到office 打開外賣, 令我十分驚訝, 估唔到一個50蚊都唔使既午餐竟然會包裝得咁細心,我叫既係D Set, 廣島蠔同烏冬係分開裝. 以防炸廣島蠔會比D湯浸到淋晒, 另外湯碗仲包左一個透明膠袋, 為免湯會倒瀉整爛裝住食物既紙袋。一打開個湯烏冬, D 煙仲飄緊出黎, 睇得出係新鮮煮出黎, 個湯仲係好熱, 要放係室溫一陣先放到入口, 至於烏冬則係我至愛既煙韌口感, 醬油湯既味道適中, 唔會偏咸偏淡, 好味!廣島蠔亦都係新鮮炸起, 好酥脆!壽司方面我揀左鹽燒三文魚2件, 蟹柳同熟蝦, 始終依家疫情嚴重, 唔係好敢食太多魚生。壽司既質素亦係相當唔錯, 有一般大型中價位既連鎖壽司店既水準!今次既午餐真係令我十分驚喜, 難怪呢間小店既食評都係清一色好評!我
我下次一定會再幫襯, 試下其他麵食同壽司!