今個星期實在太忙,難得星期日放假,我選擇左係屋企hea同休息,直至黃昏時段,就打算出太子接媽咪收工,慢慢散步回家,再順道睇下沿途有咩啱食行左一陣,經過呢間小店,望見招牌山城小麵,貌似係食重慶風味野,於是決定一試。入去坐底望下餐牌,第一個感覺係價錢十分相宜,直頭係任叫都唔洗睇價錢果隻我地揀左個二人餐,都係講梗$109炸。我地選擇左招牌山城牛肉麵,紅油抄手,手拍青瓜同埋麻辣手撕雞。青瓜同手撕雞好快就上左枱,估唔到咁平嘅價錢,份量係咁多,麻辣手撕雞十分惹味,佢香得黎唔會太辣,大大啖雞絲放入口,好過癮而青瓜切到一粒粒,好的骰,一啖一粒啱啱好,青瓜新鮮,又甜又脆然後就到主食喇,牛肉麵應該係呢度嘅招牌菜,我轉左麵底做刀削麵,選擇左微辣,刀削麵口感好得意,薄得黎又有咬口,個人認為係必食嘅,而湯底都好清,微辣食落一啲都唔辛苦,係麻香濃而又唔會死辣果隻,牛肉份量多,食落原來係牛腩,入味亦夠淋而紅油抄手呢,佢個味道都好好,粒粒都好飽滿,我甚至覺得太大粒,要分三啖先食完一粒,食兩粒都夠飽了其實佢個二人餐真係好超值,兩個人食絕對夠飽,不過食開有條癮,我地加多左個尖椒皮蛋,味道一樣咁地道,好正啊唔好忘記,二人餐

麻辣手撕雞
手拍青瓜

山城牛肉刀削麵

紅油抄手

尖椒皮蛋

唔好忘記,二人餐仲有飲品跟嘅,不過鋪頭姐姐推介我地試冰粉,好喇,一於試下,果然有驚喜喎
咁大個人第一次食,應該係類似透明嘅啫喱,再配上師傅調配嘅紅糖水、提子乾同埋山楂條,食完好舒服,好潤喉,跟餐唔洗加錢,原來散叫都係$10碗,好抵啊,天氣熱嘅時候,可以經過買返碗,一定可以消暑同解渴
冰粉

其實食野真係唔一定食貴,親民價都可以食到好地道嘅重慶菜,係小店食,仲可以揾到份大型連鎖店無嘅人情味添
2018-03-18
麻辣手撕雞