2018-08-04
聽聞銅鑼灣有一間居酒屋主打新鮮時令食材,對刺身魚生既用料非常嚴謹!見最近出開銅鑼灣,於是約了朋友一齊去試下呢一間居酒屋,順便睇下內裏既餐廳環境!!!入面既裝修好有日式風味,店員有禮,真係有令人有種錯覺去咗日本當地既居酒屋既感覺,環境已經令人未食就興奮啦!總共有4個set, A,B,C,D,我地叫了一個二人份量既set A, 菜式就係以下:脆炸軟殼蟹田園沙律季節魚頭麵豉湯2碗黑豚露荀卷2串火炙左口魚邊2貫松葉蟹腳2貫空運季節魚刺身2人份量脆炸軟殼蟹田園沙律一開始就緊係食個沙律開下個胃先!普通既沙律又有d單調,加埋隻炸軟殼蟹就perfect了!!!!軟殼蟹份量都幾大隻,炸到金黃色,軟殼炸到脆卜卜,但係又一d都唔油膩!軟殼蟹入面有蟹膏,食落去除咗香口仲好有蟹既鮮味,超好食!至於個沙律菜就好fresh無出水,淋上了日式既沙律醋,開胃醒神,正!!!!!季節魚頭麵豉湯2碗魚頭就見唔到,大大隻既蝦頭就見到了,個麵豉湯面層係泛起了一層油脂,睇得出唔係得豆腐昆布咁簡單!我飲咗一啖,真係好鮮甜,並唔係講笑!!!佢係有一種海鮮湯既感覺,唔係淨係得麵豉醬既味,一碗湯都整得咁有心機,扺讚!!!黑豚露荀卷2串又到
脆炸軟殼蟹田園沙律
空運季節魚刺身2人份量
脆炸軟殼蟹田園沙律
季節魚頭麵豉湯2碗
黑豚露荀卷2串
又到了燒物既環節,我既至愛!!!黑豚肉充滿油脂,但係燒既過程令佢變得非常香脆可口,肉質彈牙,充滿豬油既香氣!!!黑豚肉包住露荀黎食,露荀清脆爽口,無得頂呀!!!!!!
火炙左口魚邊2貫
松葉蟹腳2貫
呢碟壽司上枱就已經聞到微微既灼燒魚油味,好香!!!火炙左口魚食落口入口既溶,魚油既香味沖出黎,微暖既口感真係好正,飯粒醋味適中,唔錯! 松葉蟹腳壽司係另外一種口感,蟹腳肉質軟諗,蟹味十足,加上壽司上面又加上了一啖蟹膏,蟹味十足,蟹既鮮味多到爆呀!!
空運季節魚刺身2人份量
刺身我同朋友都少食,但係今次就食唒成盤。佢既魚肉連魚皮爽口彈牙,食得出非常新鮮!唔駛點任何豉油已經可以好好食,佢既魚味係好濃,新鮮簡簡單單就已經好好食!
呢一間係一間令人一試難忘既日式居酒屋!!!