疫情終於有所緩和,放假前夕晚上約咗朋友食好西,我哋有成半年無見喇!佢推介佐敦附近有間唔錯嘅鐵板燒店叫「樂Teppanyaki」,佢之前Lunch食過幾掂,所以帶我嚟試吓😝。我哋經網上訂枱,晚市套餐可享八折優惠🈹。小店有啲隱世嘅感覺,因為門面毫不起眼,而店內面積亦唔大,座位唔多,一眼睇晒。坐喺吧枱嘅我哋可以全程睇住師傅整嘢食👨🏻‍🍳。餐廳設有多款套餐🍽,一人前價位由$688至$1,388不等。我開初覺得呢度定價都幾進取,不過當食完之後就明白了,佢用料上乘,食材成本一定唔平!由於想食海膽,所以我哋揀咗「十八層海膽杯」套餐。時令前菜係海老豆腐,小食味道幾清新🌿,唔係一嘢酸醒你。🦐蝦肉爽口彈牙,再配埋豆腐、芹菜同海帶等一齊食,成個組合幾夾。時令沙律未算太特別🥗,蔬菜淋上適量醬汁,帶微微甜味同蜜糖柚子味,食落幾開胃。簡單食完前菜之後,就到主角「十八層海膽杯」出場。佢以雞尾酒杯裝住🍹,色彩繽紛,造型滿分。我無認真數佢有幾多層,不過每食一啖都有驚喜,因為你會不斷食到唔同嘅食材。佢哋夾埋食毫無違和感,好正😋。如果雞蛋裏挑骨頭的話,就係佢用杯裝上,多到瀉晒囉,哈哈。餐牌上有詳細介紹呢十八層由何組成🌟,等
海老豆腐
時令沙律
十八層海膽杯
餐牌上有詳細介紹呢十八層由何組成🌟,等我引用一下啦,由頂層開始分別有燒白飯魚脆片、黑魚子、沖繩海葡萄、帆立貝、明太子沙律、牡丹蝦、海膽魷魚、凍磯煮鮑魚、北歐花膠、藍鰆吞拿魚拖羅蓉、北海道粒貝、三文魚子、北海道松葉蟹肉同鮮海帶碎;其中海膽就出現咗三層🍣!雖然食材切成粒狀,但仍能保持應有嘅口感,其中幾樣特別出色,包括爽口鮑魚、脆卜卜明太子同軟綿花膠,而各式魚子就爆晒漿。
脆皮煎鰻魚
食完海鮮之後都係海鮮,首先係脆皮煎鰻魚🐟。老實講市面上嘅鰻魚飯同鰻魚壽司我都好唔鍾意食,因為醬汁太濃味,而且魚肉又有細骨🙈,不過呢塊鰻魚睇個樣都知唔同!魚皮相對厚身,但師傅仍能煎出薄脆口感;魚肉細嫩、唔似平日食開嘅肉質。呢道菜式可算係令我重新認識鰻魚。
櫻花蝦煎北寄貝
時令貝類係北寄貝🐚,口感爽彈,同壽司店食到嘅差唔多,不過味道上同鮮味上就當然無得比。圖中未必見到貝肉,係因為被一大堆櫻花蝦所遮蓋,蝦仔好香同清甜嘅北寄貝相映成趣。
火焰海膽甲羅燒
火焰海膽甲羅燒($298),我認為甲羅燒比起海膽杯更能嚐到海膽嘅鮮甜。🦀蟹蓋入面裝住嘅海鮮,全部都係大堆頭,包括大量海膽、蟹肉、蟹羔、三文魚子同黑魚子。海膽選用北海道紫海膽,呈金黃色兼且飽滿,唔係海膽控嘅我都覺得勁好食,一啲都唔腥,食唔停口。品嚐海膽以外,亦要記得撈匀食,咁先食到完整滋味,蟹肉同蟹羔無海膽味咁出,但都唔會被比下去。
同場加映,甲羅燒出場個刻,店員就提我哋要準備相機打卡,好好迎接火焰🔥,成件事儀式感十足。不過燒嗰吓應該同烹調無直接關係吧。
海膽醬芝士焗龍蝦
活龍蝦🦞,餐廳無呃人,龍蝦真係好生猛咁喺廚房拎出嚟,放上鐵板燒時佢仲作出最後嘅掙扎。我無留意師傅介紹係乜品種嘅龍蝦,但絕對唔係波士頓嗰啲平價貨,而且仲好重秤添,我諗有我前臂咁大隻。龍蝦有兩食,左邊係用蝦頭膏炒成,所以蝦香特別濃;而右邊就係用海膽醬牛油芝士焗製,食落鹹香味較突出。師傅問我哋鍾意食邊款多啲,其實真係好難答,因為兩者各有千秋,但我係芝士控🧀,所以有加持。不過共同點係龍蝦肉肉質夠晒結實爽口。
法式煎鵝肝配時令水果
法式煎鵝肝配時令水果($368),我俯視咗件鵝肝好耐,因為佢喺較早階段已經拎咗出嚟解凍。鵝肝同樣激大件,未煎之前可能有成吋厚😳,勁誇張,煎完後亦難得無乜縮水。鵝肝已經唔係單單用入口即溶可以形容到,咬過脆皮外層之後,入到口直頭係「成口油」嘅感覺,😈邪惡到不得了。為咗化解鵝肝嘅膩,師傅精心搭配咗三款經釀製嘅水果,分別係藍莓、蘋果/梨同提子,口感各異,但一樣甜甜的。我哋毫無頭緒右手邊嗰件係乜,個樣似熱香餅麵包,口感似海綿,答案竟然係淮山(唔係滑潺潺㗎咩?),夠晒特別!
岩手縣A5威士忌和牛厚燒
岩手縣A5威士忌和牛厚燒,食到呢個階段,其實淨係食咗海鮮,都已經飽咗七成,傻的嗎?不過有和牛食又即刻開胃返。和牛雪花紋理勁靚,油脂分佈均勻,符合A5級別嘅水準。師傅介紹啲牛係飲威士忌大🥃,笑死,做牛都咁識嘆,難怪賣得咁貴啦。和牛唔需要特別嘅調味已經好好食,佢唔似其他餐廳咁配蔥同炸蒜,反而係輕輕淋上海膽豉油,佢並無搶過牛肉味。不過要講返就係和牛係薄燒,而非厚燒🥩。
燒野菜
燒野菜富有創意,左邊係白茄子🍆,燒完都仲好多汁。紫薯仔一分為二,再夾埋綿花糖一齊燒,甜上加甜。右邊唔確定係南瓜定蕃薯,甜味天然,食落好舒服。
黑松露椰菜炒飯
創作時令主食係黑松露椰菜炒飯,🍚師傅好貼心,會問清楚客人食唔食蔥。炒飯炒得夠乾身,當中混入咗椰菜粒,口感豐富之餘,食落亦無咁飽滯。黑松露香氣撲鼻,每啖都好濃郁。飯加雞蛋一齊炒並唔出奇,但佢係配上一隻煎蘭王蛋🍳。餐廳就連蛋都用上日本靚貨,絕唔馬虎。
特色紙包花膠蜆湯
特色紙包花膠蜆湯,湯品用上膠袋裝真係第一次見,可能咁樣裝令佢可以放上鐵板煮熱。作為最後一味嘅蜆湯直達驚艷程度🤤,湯入面有大蜆、花膠、花菇同海帶等,味道清澈得嚟好夠味,原來係用返頭先個龍蝦頭熬煮,師傅話連一滴鹽都無落過添,難以置信。
題外話,餐廳所提供嘅熱茶亦係非一般🍵,味道偏甘苦,皆因係花旗蔘茶。我自己就唔係好飲得慣,但呢個可能係特別安排吧。
小店經營一啲都唔容易,呢日眼見只有師傅同另一個哥仔負責店舖大小一切👍。佢哋過程中無停過手,更多次往來廚房,整足三個鐘,睇見都攰啊。雖然咁忙碌,但樂師傅仍然非常好客,樂於同食客交流,佢原本係一個被廚師耽誤嘅歌手嚟,哈哈。
總括嚟講,好味鐵板燒我並唔係第一次食,但講到最印象深刻非今次莫屬💯。除咗味道同食材質素令人滿意之外,我更加欣賞師傅嘅專業態度,從每道菜式嘅精心搭配,可讓食客感受到佢嘅用心,唔係交大路行貨。如果想要一個難忘嘅體驗,我高度推介「樂Teppanyaki」!
2022-06-02
十八層海膽杯