2018-12-22
鐘情於日本既我,真係好鐘意食Omakase,人生既其中一個目標,就係要食勻香港所有有提供Omakase既餐廳;但係呢個目標變得越黎越難實現,因為香港既餐廳真係好多,而有提供Omakase既餐廳,亦都越黎越多。雖然Omakase既價錢真係唔平,隨隨便便都要索價千元以上,但正所謂一分錢,一分貨,每次食Omakase都會有一個難忘既體驗,辛苦搵錢志在食,就係我既格言。呢日,又黎佐銅鑼灣,自我獎勵一番啦。呢間餐廳個名都真係幾特別,名為「鮨㐂」,這個「㐂」字比較特別,本著有邊讀邊既原理,我會讀作「七」。但求知慾很高既我,亦都有上網查過,原來這個是日語漢字,應讀作「xǐ」,係「喜」既意思。餐廳裝潢走簡約日本風,給人一種很舒服,很乾淨既感覺。話明餐廳主打係Omakase,所以餐廳清一色以Bar枱的設計,讓客人和師傅們可以有近距離的交流,加強互動。Omakase,就是由師傅決定,以每日最新鮮,最當造既食材,去為客人呈獻最優質既料理。雖然係廚師發辦,所有食物都係廚師安排既,但係其實都係有得選擇既,可以因應我地想食既份量,揀選唔同既餐,由最平既 $1280,到最貴既 $1980 不等。而最後,我地就揀選佐
辛苦搵錢志在食,就係我既格言。
呢日,又黎佐銅鑼灣,自我獎勵一番啦。
餐廳裝潢走簡約日本風,給人一種很舒服,很乾淨既感覺。
而最後,我地就揀選佐中價位既 $1580。
廚師發辦 – 醍 $1580
枱上有濕毛巾,可以先潔淨雙手,才開始用餐。
3品前菜
首先來到的,是三品前菜,用上一隻很精緻的碟子盛載,並加上了一些草葉作為點綴。
三款分吃是 蕃薯配上柚子皮,上面放有金萡,更顯貴氣;海膽蒸蛋,蛋做得很滑身,蛋味唔算係很濃,可能係因為海膽既鮮甜把它完美蓋過了;鴨胸,夾上芋瓜,口感更有層次感。
吃完了前菜,廚師便為我們迎來了小食,有沖繩特產既海葡萄,同埋海帶,其中海帶係會不斷為我們添加的。
酒肴6品 (刺身)
接下來,有刺身6款,雖然每一款的份量也不是很大,但廚師每一款也很用心的為我們製作,由用刀,到上碟,也可見他的用心。
首先來到的包括了 右口魚加魚肝,因為加入了魚肝,令到整個菜式味道更濃,而魚肝滑滑地既口感亦令層次感加分;另一款是海參卵巢,呢個比較特別,聽落其實有點怪怪的,但其實實落都還可以,有少少爽口感,話哂未試過,點都值得一試;最後係燒蠔,熟度剛剛好,蠔味夠濃。
再來是帆立貝三食,就是用帆立貝的三個部份去做成刺身,包括了貝柱,裙邊,和帆立貝既主體,配上冰菜,平時帆立貝喺其他餐廳都會試得到,但係將佢分成三個部位再一齊present真係比較少見到。
然後見到廚師拿出一大板既海膽就知道好戲在後頭了。
御料理
今次既海膽就配上了三文魚子,三文魚子自己醃過,旁邊放有津菜增加口感,海膽夠哂新鮮,食落帶著濃濃既鮮甜感,令人感覺幸福。
再來有鮮鮑魚刺身,今次廚師特別配上鮑魚肝醬,令到整個菜式味道更濃更突出,鮑魚有彈口感,好好味。
吃過鮑魚後,廚師特別再為我地加添醋飯,等我地可以mix埋魚肝醬一齊食,唔會浪費了餘下既魚肝醬。
然後有沙甸魚配wasabi汁,和池魚。
池魚上面曬有芝麻,更香口,唔駛任何既醬料就咁食,好爽口,好鮮甜;旁邊有炸菜漬,可以清一清味蕾。
之後來到既炙燒鏗魚,配上了蒜片,更有口感,而鏗魚上有黃芥辣,都幾得意,鏗魚燒炙了表層,逼出魚油既香味,食落更香更甜。
旁邊出世20日既蘿蔔仔,食落好爽,多汁。
然後廚師為我們加上了子薑,可以清一清味蕾。
這個賣相精緻既係香雙蟹,亦即係日本松葉蟹,蟹蓋上面有蟹子、 蟹棒和 蟹膏,三種唔同既部位,有三種口感,旁邊加上了蟹既出世紙,證明係由產地直接送到餐廳,可說是質素的一種肯定。
然後店員為我們奉上了熱毛巾,進入壽司我環節,讓我們可以用手直接享用。
廚師發辦壽司七件
石垣貝壽司
石垣貝超新鮮,師傅表演「達生魚」,目到石垣貝被師傅「達」完就即刻收縮,可見真係夠哂新鮮,而收縮後既口感就更加彈牙,更加好味。
金目鯛壽司
肉質比較滑身,魚味都幾出,魚皮經過炙燒,食落超多魚油,入日即溶,油脂豐盈,帶有鮮甜味。
剝皮魚壽司
裡面加入佢既魚肝,多一份口感,魚肝超級濃味,加入岩鹽,好好味。
絲魚壽司
即係野生油甘魚,魚質比較挺身,咬落好實在,魚味香濃。
赤陸壽司
炙燒過表層,係一款白身魚,食落非常肥美,魚油很豐盈。
毛蟹海膽壽司
海膽非常鮮甜,第一次配毛蟹一齊食,感覺特別,幸福感再現。
天然大拖羅壽司
野生既拖羅,師傅特別用三塊比較薄身既大拖羅,因為天然野生比較多根,3塊薄既食會容易進食,師傅話餐廳特別只選用拖羅既魚鮫部分,係最靚,最貴既,因為野生既拖羅比較難搵到,佢既價錢會比養殖既拖羅貴3-4倍。
湯
雞湯底,海參,蟹肉真醬(蟹肉魚肉一齊打成既蟹魚蓉),生紫菜,食落都幾得意,而個湯底就比較清,唔會蓋過蟹既鮮味。
用餐其間,店員不斷為我們加茶和換上熱茶,前後大約換了3款全新的熱茶,那份招待真係唔講得笑。
甜品
而最後既甜品係煎茶布甸,煎茶味都幾濃,唔會太甜,布甸做得好滑,好好味。
喺香港都試過好多間唔同既Omakase,而呢間餐廳既特別之處在於佢地加入了很多廚師既idea,去製作很多款新穎既款式,一種魚多種食法呀,蟹又可以用另一個角度去present呀,所以野都係可以用一個「心」未去總括。
而且佢地既食材夠哂新鮮,絕對係我喺香港食過既Omakase中既三甲之選。