2017-04-16
經常流連ig睇下有乜好西食嘅我,都bookmark好多,方便隨時搵食,今次去到呢間食友介紹嘅小店。柏妮絲喺元朗西菁街,雖然平時都會喺附近搵食,但都冇留意到有間cafe~小店位置唔多,但有室外座位,眼見有唔少客人帶埋狗狗坐室外。本來我係四點零鐘到,當時滿座,但諗到我都算係專程過黎食,行左一陣又唔心息再行番轉頭,最終6點鐘左右都有位。小店主要供應咖啡、飲品、幾款麵包、全日早餐、芝士餅等輕食,環境舒適。如果冇特別野做,可能都可以消磨一個下晝 (遲下天氣熱啲就唔敢講)基本上食物都係即製,加上客人不少,製作需時,我地點左一個包、一件蛋糕、兩杯飲品。麵包類有幾款:法包、意大利包、牛角包、熱狗、bagel,單售$42,跟飲品$66 (特飲+$8)牛角包 配 Green Tea Latte (櫻花版) $74牛角包配料豐富,有芝士、生菜、蕃茄 + 三文魚/巴馬火腿/手撕雞/牛油果/吞拿魚 (五選一)本來想試下手撕雞,可惜時間唔早,已經賣哂,最終揀左三文魚。有機會要早少少過黎試手撕雞!牛角包新鮮熱辣,影左好耐相都依然鬆脆,而且食落唔油,好味呢配料新鮮、唔膩,感覺幾健康!我最期侍嘅就係呢杯拿鐵喇!因為見到
小店位置唔多,但有室外座位,眼見有唔少客人帶埋狗狗坐室外。
配料新鮮、唔膩,感覺幾健康!
見到實物都冇失望,因為真係幾靚,少女心發作之選
如果想要呢個版本,落單嘅時候記得講櫻花版,否則只得普通拉花架~
飲到尾都仲見到個拉花,好滿足
呢款蛋糕味道較清淡,豆腐味再強烈啲更好,杏仁口感不錯
畫喺蛋糕下嘅草莓醬略為影響蛋糕嘅味道,我都盡量避開唔好掂到~
用新鮮橙、檸檬加上梳打調出,飲落有少少似橙味葡萄適~
男朋友就覺得橙汁嘅份量多啲,檸檬弱少少,味道更好。
另外仲有款柑桔青檸梳打,啲柑桔係小店自己醃製呢!
老闆娘都好親切啫,同我地講左唔少經營嘅難處,希望多啲人留意到用心做、唔賣廣告嘅小店啦。
餐牌: