2020-07-04
係奧海城地鐵站附近嘅利奧坊,新開咗間泰國菜小店<泰嘟嘟>,餐廳名字令我諗起泰國嘅嘟嘟車。見門口既餐牌有好多選擇,而且價格吾貴,又好想飲番杯泰式奶茶,便入去試下。午餐時段有好多特價抵食Lunch Set,價錢都係$4x 至 $6x, 不過我地比個主餐牌吸引住,好多野都好想試,所以冇叫到套餐。<香芒軟殼蟹米紙卷>每一件米紙卷都幾有份量,入面包住軟殼蟹,芒果,生菜,青瓜等,每一件都包住滿滿的餡料,材料好足,入口感覺味道清新,作為前菜一流!!~<招牌去骨豬手煲>呢個招牌豬手煲我極力推介!!~因為豬手肉是完全起曬骨的,豬手肉炆得勁入味勁軟腍,連皮都可以炆到非常入味呈啫喱狀,入口沒有根同揸,而且肉質又滑又惹味,豬手肉下面亦鋪滿芥蘭菜苗,完全沒有浪費師傅精心炮製嘅秘製醬汁,味道惹味濃郁,屬高水準之作,非常好食!!~<泰式芭提雅燒雞半隻>泰式燒雞即叫即做,製作時間需要20分鐘左右,但絕對值得你去等。烤雞焗得金金黃黃,雞肉入口肉質非常嫩滑,而且帶有陣陣嘅香茅味同泰式香料味,真係非常惹味好食,大推吖!!~<鮮蝦炒金邊粉>呢個鮮
<香芒軟殼蟹米紙卷>
<招牌去骨豬手煲>
<泰式芭提雅燒雞半隻>
<鮮蝦炒金邊粉>
呢個鮮蝦炒金邊粉,雖然蝦嘅size唔算好大隻,但係吃得出是用上新鮮蝦嚟炒,亦有青口,魷魚等配料,金邊粉味道酸酸甜甜,炒得非常有泰國風味,而且吾會覺得肥膩,值得一讚!!~
龍眼冰: 入口非常清甜解渴,而且仲有大大粒龍眼肉吖!!~
泰式凍奶茶: 奶味同茶味都重,入口感覺比港式奶茶甜,啱曬愛甜既我。
餐廳平日Lunch 時間比較多人,不過上菜速度好快,雖然餐廳吾算好大,但都坐很舒適,亦吾會趕客,而且佈置得非常特別,帶有泰式風格,有tuk tuk車卡位坐。除此之外,餐廳嘅食物選擇都不少,泰式湯粉、抄粉類、飯類、海鮮類、肉類都有,總有一樣啱心水。<泰嘟嘟>,我一定會再來吖!!~