2017-08-13
路過長沙灣,深水埗個頭, 好似諗極都無頭緒食咩… 見到呢間鋪頭寫住星級私房菜,又未去過,決定試一試。見到menu入面好多野都好想試,但兩個人肚容量有限,結果叫咗:蒜米雲耳,蜜餞脆蝦球,竹笙木耳浸時菜同荷葉飯。雲耳蒜香味濃,但醋味唔會過份嗆喉,好開胃,一舊接一舊好快就食完, 不過可以雪凍佢就更正。蜜餞脆蝦球:好好味!!好有日式嘅味道, 上面仲有木魚絲tim~ 大大啖咬落去嘅感覺好滿足竹笙木耳浸時菜: 蝦球夠濃味, 呢個菜又夠清淡,非常好~荷葉飯:配料足, 有火鴨絲, 瑤柱,冬菇等等, 飯又炒得夠乾身, 男朋友吃得津津有味食飽飽繼續係店內坐下。鋪內的店員都比較上一輩的, 但佢地非常有禮貌同熱心, 會介紹你地咩好食,又會幫我地斟茶換碟。之後老闆仲介紹我地食佢哋嘅招牌菜:豬潤海蜆煲, 可惜我地已食飽,但聞到隔離枱飄來嘅香味都想試下 希望下次同多d人再試下其他招牌菜先
竹笙木耳浸時菜: 蝦球夠濃味, 呢個菜又夠清淡,非常好~
荷葉飯