呢排天氣真係太熱,午飯想食得清啲,又唔想行太遠。所以越南好味館都係耐唔耐會來的。雖然太子都係一個旺區,但呢間餐廳座落喺一個唔係太多人行過的地點,有點點隱世。我嗌左一個「魚餅撈濛」。夠哂大碗,裡面除了濛粉外,仲有好多青瓜絲﹑紅蘿蔔絲﹑蔥油﹑莞茜﹑炸蒜,加上撈濛的酸汁,裡面有好多蒜同辣椒,真係好夠清新!濛粉夠哂淋滑!魚餅仲係岩岩炸起,熱辣辣。魚餅唔係求其炸魚蛋就算,係真係鯪魚肉,入面仲有好多香草(但係我食唔出係乜野香草。),好香口同埋有魚味~朋友嗌左「香茅豬扖湯河粉」。店內有寫住話個湯底係用60斤牛骨煲出來.,睇落去好清,唔油,聞落都好香!湯河仲配上好多莞茜﹑生洋蔥同蔥。食完個口應該會有陣味呵呵。我食左一塊豬扖,炸得好通透,肉質好淋,淹得夠哂味!唔錯!無影相的凍檸茶,係青檸來的!夠特別呀。比起普通檸檬,係無咁酸同無左一陣苦澀味。越南食物都算清新得來,又唔係淡而無味。所以我都幾鐘意食。唯一對呢間店有一點點不喜歡的就是,每次一離開,就會聞到成身都係油煙味,久久不散。坐在入面就唔覺,走左先發現。呢樣野令到食客都幾尷尬。

香茅豬扖湯河粉
魚餅撈濛