2018-05-29
好耐都無四出搵食,今日同朋友去開鰂魚涌,咁啱俾我地見到呢間餐廳。門面嘅裝修較低調,行過嘅時候都好容易注意唔到。估唔到樸素嘅外表,入面竟然蘊藏着好好味嘅食物!入到去見到餐廳嘅環境都幾舒服,而店内仲有好幾隻bearbrick公仔😂我同朋友叫咗兩個前菜,其中一個係牛油果豆腐。真係冇諗過原來牛油果配豆腐都可以咁夾,牛油果嘅香軟細膩口感,同豆香豐富嘅滑溜豆腐一拍即合🥑另一個前菜係清酒煮蜆。清酒嘅味道經過烹調之後唔會太過濃烈,唔飲清酒嘅朋友都會接受到呢種慢慢滲出嚟嘅清酒香味。蜆肉十分鮮甜入味,作為starter十分合適。主菜方面,我叫左一客海宝天婦羅丼。日式丼飯通常都會係以新鮮嘅魚生刺身為主,冇諗過天婦羅嘅丼都一樣咁好食。天婦羅入面有海鮮有蔬菜,海鮮就包括甜蝦、烏賊、白肉、小扇貝。個人最鍾意小扇貝天婦羅,入面煙韌,外面脆卜卜,味道仲好鮮甜。另外,番薯天婦羅同埋海苔天婦羅都唔錯。內外有着唔同嘅口感,層次非常豐富,並唔係坊間一般常常食到嘅甜蝦天婦羅咁簡單。由落單到上菜,直到我哋離開,都感受到餐廳嘅職員同埋廚師嘅用心,可以喺香港搵到用心經營嘅餐廳真係好難得,所以一定會繼續支持呢間店舖,介紹比更加多嘅朋友
我同朋友叫咗兩個前菜,其中一個係牛油果豆腐。
由落單到上菜,直到我哋離開,都感受到餐廳嘅職員同埋廚師嘅用心,可以喺香港搵到用心經營嘅餐廳真係好難得,所以一定會繼續支持呢間店舖,介紹比更加多嘅朋友。