2022-10-16
通常同朋友食飯都唔會諗起地中海菜,本身喺香港好少見,而且喺佐敦呢個地方應該少之又少,之前經過廟街,見到大大個牌寫住有推廣,應該係新開嘅餐廳,所以今日同朋友上咗去試吓。我本身諗住呢啲商業大廈入邊嘅餐廳裝修應該唔會太舒服,但係一去到嘅環境好開陽,而且枱同枱之間唔會好迫,令人坐得舒服。餐牌唔算太多選擇,雖然有二人餐,但係朋友對蝦敏感,所以只可以散嗌。沙律配小雪莉酒醃製西蕃茄、菠菜和曼切戈芝士刨花($88):沙律份量唔算大,不過兩個人當錢財,絕對可以。西番茄好甜,配上balsamic sauce開胃之餘而且覺得好健康。Manchego cheese shavings 都好好味,唔算太重芝士味,所以唔會蓋過沙律本身嘅新鮮甜味。香脆魚配阿拉比亞塔醬($78): 即叫即炸,雖然配上一小片檸檬,但係香脆魚上邊應該有少少鹽吧,就咁食都好夠味。而且應該用咗新鮮魚塊,食上去好鮮嫩,外面炸得脆身,而且保持到入面嘅鮮嫩,廚師應記一功。Arrabiata sauce煮得出色,傳統來講應該會有蒜蓉,蕃茄,同埋乾紅椒,三姐比例教得好好,雖然辣辣地,但係唔會搶左食物本身嘅味道,而且佢嘅辣唔會停留喺口好耐,再配上少少檸檬
香脆魚配阿拉比亞塔醬($78): 即叫即炸,雖然配上一小片檸檬,但係香脆魚上邊應該有少少鹽吧,就咁食都好夠味。而且應該用咗新鮮魚塊,食上去好鮮嫩,外面炸得脆身,而且保持到入面嘅鮮嫩,廚師應記一功。Arrabiata sauce煮得出色,傳統來講應該會有蒜蓉,蕃茄,同埋乾紅椒,三姐比例教得好好,雖然辣辣地,但係唔會搶左食物本身嘅味道,而且佢嘅辣唔會停留喺口好耐,再配上少少檸檬汁,就帶到蕃茄嘅味道出嚟。
燒烤黑豬扒配松露醬烤南瓜($268): 豬扒保留到肉汁,調味都剛剛好。反而配上松露醬,松露味唔算太突出。烤南瓜夠甜,不過應該再有額外嘅調味,所以如果兩者一齊食,會有少少喧賓奪主。
布拉塔乳酪配蜂蜜、甜羅勒醬配蕃茄蜜餞($82): 份量唔多,有三舊,老闆出嚟叫我哋要一啖過咁樣食晒佢。蜂蜜同蕃茄蜜餞帶出乳酪嘅奶味,兩者都係天然嘅甜味,呢個配搭絕對出色,配上一小片嘅薄荷葉,為成個甜品添上一點清新。朋友本身唔好乳酪,點知呢個甜品令到佢要同我爭最後嗰一舊😂。
西班牙油條配花生、果仁糖、巧克力($68): 新鮮炸出嚟嘅油條外脆內軟,入面遠到好似食緊啱啱出爐嘅蛋糕一樣,軟綿綿。杯底有cream同朱古力,唔太甜,反而剛好同churros上面嘅砂糖平衡到。一個order有兩杯,一人一個唔洗爭。
總結:呢度嘅份量唔算好多,但係全部嘅食材都用心挑選,每一樣細節位都做得好足,令到用餐嘅人感到好滿足。所有嘢都啱啱好,唔會過分搶味。另外要一讚嘅係呢度嘅職員都好有線,而且好用心講解每一道餸,態度都好親切,下次一定會帶食海鮮嘅朋友再黎試下個seafood paella😊✨✨