2016-01-12
自覺對食物質素好與壞,持著有一定判斷的標準。於香港眾多的食肆,要揾一間用心烹調食物兼且對食材質素有一定要求,實在難遇。今天和朋友經過有"食街"之稱嘅東大街,見到呢間餐廳門面擺設頗為特別,心想店主必定是有心思的人。步入餐廳,心急地隨意點了三個柯打:安格斯牛扒飯:選用日本米煮成嘅白飯,煙靵適中,牛扒juicy 之餘且肉味和質感都難以在這個售賣價錢尋找得到。黑松露忌廉海鮮烏冬:黑松露與忌廉嘅配合,fusion 之餘,簡直一絶,味覺即牽上一絲絲嘅回味。😋黑蒜炙燒極濃黑豚肉拉麵:此黑豚肉肉質超爽之餘並無油膩嘅感覺🤔,可見得燒烤時間掌控得非常恰當,拉麵嘅靵度亦可見是來自一級靚貨,配合香氣撲鼻嘅黑蒜油,顯見廚師的心思配撘和有耐心的烹調手藝真是要加以贊許👍🏻回想之前所到過餐廳和品嚐過既菜式,未嘗感覺到所付嘅金錢和食物質素係物有所值!🤑店主和大廚要繼續加油呀?😎
店主和大廚要繼續加油呀?😎