餐廳: 寿々乃
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
一直聽同事講呢間餐廳以前喺銅鑼灣,聽聞佢地嘅omakase好有水準,今次有機會終於同朋友黎試吓我哋今次叫嘅係 雅 みやび前菜用一個充滿日式風格嘅盤黎裝有水雲外表同口感都同海帶相似,加上醋調味成為冰涼清爽的開胃前菜腐皮卷就豆味香濃最特別嘅係有隻宮崎小澤蟹,細細隻可以成隻食,一啖可以食到滿滿嘅蟹膏🦀蜆肉好飽滿有淡淡嘅清甜味🐚🍲鱧魚清湯呢個湯比我好大suprise,本身想象中會係麵豉湯嘅味道,但係相反佢係清新嘅味道,飲落有少少柚子嘅清甜。入面仲放左順菜,佢嘅表面有一層類似寒天嘅膠質,口感好嫰滑為成個湯增加左特別嘅口感🐟刺身五點* 石鯛* 金目鯛* 白蝦* 水八爪魚* 筋子每款刺身都非常新鮮,最欣賞係師傅會為唔同嘅海鮮配上返適合嘅醬汁黎調味吊起返食材嘅鮮味,令到味道更加昇華😍好似石鯛作為第一道刺身味道屬於偏清淡,加埋紫蘇葉吊起淡淡嘅魚香就非常適合🐟而且水八爪魚師傅仲俾左兩個唔同部位我地試,比較下唔同嘅口感🐙🍣壽司十貫* 新墨魚壽司* 佐賀太良町赤貝壽司* 岩守縣石垣貝壽司* 生秋刀魚壽司* 關鯖魚壽司* 平目魚壽司* 帆立貝壽司* 中拖羅壽司* 大拖羅壽司 * 天身吞拿魚壽司當晚嘅壽司都好出色

我哋今次叫嘅係 雅 みやび

* 帆立貝壽司
* 中拖羅壽司
* 大拖羅壽司
* 天身吞拿魚壽司
當晚嘅壽司都好出色,咁多款壽司都冇醬漬調味只係以簡單嘅紫蘇葉或者wasabi 配搭
無太多嘅花巧,保持食材嘅原汁原味,所以更加可以食到魚嘅鮮味😝
新墨魚口感柔軟新鮮,帆立貝厚肥鮮甜,赤貝同石垣貝肉質都好爽口!另外天身吞拿魚非常之滑嫩用筷子夾都夾唔起
仲有最正嘅係大肚腩至愛嘅大拖羅,成舊魚肉真係響個口度化開咁,魚油香十足🤩

🍙北海道根室馬糞海膽手卷
我哋同師傅講我哋好鍾意食海膽,佢就好慷慨比左滿滿海膽我哋直接用紫菜包住食
呢個手卷簡直係全晚嘅mvp,一啲都唔會腥仲10分香甜,口感又creamy
一啖放入口真係超級滿足,完全感受到師傅嘅愛🥰

🍰甜品係南瓜蛋糕,味道都幾濃郁
配上靜岡赤蜜瓜,果肉非常鮮甜而且非常軟
嫩,差唔多可以輕易咁喺口中融化

整體嚟講食材非常有水準,師傅對日本菜好有熱誠,好有耐心介紹每樣食材😆

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大肚腩指數: 🌕🌕🌕🌕 🌗