2015-04-13
上年去完大板食過流心蛋包飯之後, 一直好懷念. 係大板d廚師會好似表演咁, 係open kitchen 煮流心蛋. 之前都有傳過條短片教人整流心蛋, 睇落幾易,但自己試極都整唔到流心,試左好多次都失敗....其實難度真係幾高. 香港主打流心蛋包飯的餐廳比較小,有做的但都要加$才有流心......試過尖沙咀, 同銅鑼灣個間都係覺得一般, 始終食唔返大板個種味. 知道紅磡有間新開蛋包飯做主打的餐廳, 作為愛食蛋嘅當然要來試試!晚餐做SET DINNER, 侍應話新開送沙律同小食,沙律 : (無影相) 配上日式芝麻醬, 沙律菜新鮮!不錯. 小食有雞翼同薯角 雞翼是蜜糖焗, 好像去BBQ的味! Good Start! 薯角ok nothing special等一會後吉烈豬扒咖哩熔岩蛋包飯上場. 食物賣相不錯, 單看隻蛋都算皮薄, 賣相跟門口相片的差不多. 用义匙輕輕界開隻蛋, 有流心的!! 果然不錯, 沒有失望! 中間半熟有蛋汁, 食落香甜,正! 雖然不是跟大板的一模一樣 (始終唔係旅行feel, 哈哈), 但已算是香港做得比較好的一間. 仲有係呢度唔駛加錢就有, 其實好抵食. 食個時聽到隔離
晚餐做SET DINNER, 侍應話新開送沙律同小食,
沙律 : (無影相) 配上日式芝麻醬, 沙律菜新鮮!不錯.
用义匙輕輕界開隻蛋, 有流心的!! 果然不錯, 沒有失望! 中間半熟有蛋汁, 食落香甜,正! 雖然不是跟大板的一模一樣 (始終唔係旅行feel, 哈哈), 但已算是香港做得比較好的一間. 仲有係呢度唔駛加錢就有, 其實好抵食. 食個時聽到隔離枱話點解唔係蛋包住飯, 仲好像有D不高興….真係好想同佢講...呢種係新式蛋包飯,係大板好出名 ….(不過都係算...哈哈.因為自己掛住食)
再講...吉烈豬扒, 咬落香脆, 不會太乾身, 肉汁再多一點更佳
咖哩汁應該是自製,不同一般用咖哩磚的味道, 甜甜地又有D辣,正!又甜又辣先係日式咖哩!
飯是珍珠米,咬落"in" "un", 撈埋D蛋汁+ 咖哩汁, 滿足.
雖然地方細d, 但為了隻蛋, 我會再來的!