2016-12-09 311 瀏覽
今日同朋友去完尖沙咀行,辛苦咗一日朋友話要食返啲高檔日本菜補充一下,於是我地就去咗極盡視覺同味覺享受嘅『心』鐵板燒食,呢度最大等點係廚師係客人面前即燒,有得睇表演之餘又有得食,簡直雙重享受由於行完街咁攰咁辛苦,我地一入到去都唔想諗咁多,見到個二人餐都幾豐富幾多嘢食,就點咗個鐵板精選二人套餐嚟食刺身沙律刺身沙律用上新鮮北海道帶子同吞拿魚配上蔬菜,帶子同吞拿魚入口鮮甜,同蔬菜一齊食,用嚟做夏口頭盤確係開胃醒神龍蝦湯、松露蘑菇湯龍蝦湯一如西餐一樣,加埋龍蝦殼一齊煮成,雖然有別於日式料理,但鮮味十足。松露蘑菇湯用料充足,成個湯充滿住黑松露嘅香氣,但略嫌黑松露味道太霸道,傅到蘑菇味唔夠突出意大利多士多士用鐵板烤至脆身,再加上他他醬,令到脆身嘅多士同他他醬入口形成一剛一柔嘅對比,口感特別香草牛油焗銀鱈魚銀鱈魚肉質結實而幼嫩,煎至輕微金黃,再配上醬汁焗製而成,清淡嘅口味同香草牛油出奇地夾慢煮南非鮑魚配柚子海苔泡泡一隻隻南非鮑魚放於透明玻璃水箱中任君選擇,揀啱心水再由廚師係大家面前用醬汁慢煮而成,上碟還伴隨住柚子海苔泡泡,雖然本人覺得泡泡可有可無,但慢煮而成嘅鮑魚口感嫩滑細膩,一啲都唔靭牛肉三味採用美

刺身沙律

龍蝦湯、松露蘑菇湯

意大利多士

香草牛油焗銀鱈魚

慢煮南非鮑魚配柚子海苔泡泡

牛肉三味

採用美國牛柳肉、和牛牛肩肉、牛舌分別用鐵板烤製而成,美國牛柳肉牛味濃郁,和牛牛肩肉滿口油香,牛舌煙靭彈牙,三個牛唔同嘅部位食出三種不同口感,如要挑剔,只能話份量太小
季節野菜

呢期季節野菜為燒燈籠椒、節瓜、茄子,用鐵皮燒完後,更能充分鎖住蔬菜嘅汁,食落更加鮮甜味美
小女子炒飯

炒飯用上日本珍珠米,配上蛋花蔥花一齊炒,每粒珍珠米都好乾身,唔會有任何多餘油分,仲有炒野菜一齊食
海鹽雪糕、叮噹銅鑼燒

海鹽味雪糕唔係每間餐廳都有得食,感覺比較特別,入口味道比較淡口,啱晒食完一餐飯後用嚟清一清口腔油膩感,配上即製叮噹銅鑼燒一齊食,一冷一熱嘅對比唔錯
2016-11-03