2013-02-25 170 瀏覽
呢日我地去完海洋公園成日,玩到攰攰又冇乜點食野,所以一來到坐低就即刻睇Menu食D乜飲D乜啦,亦都好快地就揀到想食嘅野喇。主要係揀我最愛之沙律,小食、友人鍾意的意粉,再來多個餐湯啦。① 凍檸茶(Ice Lemon Tea)無限添飲 $38② 意大利甜酒配意式餅乾(Biscotti Vin Santo) $48③ 羊奶芝士蔬菜沙律(Warm Vwgetable and Goats Cheese) $108④ 焗蘑菇(Baked Mushrooms) $72 ⑤ 是日餐湯—蕃茄濃湯(Soup Tomato) $50⑥ 意式野菌螺絲粉(Fusilli ai Funghi) $110  Subtotal: $426 + 10% Service Charge= $468.6最快來的都係飲品架喇,友鍾意飲<凍檸茶>,又知佢係無限添飲喎,即時唔再諗要飲佢啦,我都有試飲過,少少甜檸茶味算重喇,有3片厚檸檬,呢知價錢都好抵喇。到我的<意大利甜酒配意式餅乾>,我呢個甜酒通常係用白葡萄釀製嘅,酒精含量約17%左右,入口因為幾甜所以17%濃度對我就唔多覺,係意大利呢種甜酒通常都係配Biscotti同食,我就覺

① 凍檸茶(Ice Lemon Tea)無限添飲 $38
④ 焗蘑菇(Baked Mushrooms) $72
⑤ 是日餐湯—蕃茄濃湯(Soup Tomato) $50

到我的<意大利甜酒配意式餅乾>,我呢個甜酒通常係用白葡萄釀製嘅,酒精含量約17%左右,入口因為幾甜所以17%濃度對我就唔多覺,係意大利呢種甜酒通常都係配Biscotti同食,我就覺得幾好飲,以往食Biscotti都係跟Espresso嘅,今次係點Vin Santo食,原來都幾好食喎。
之後到我要的<羊奶芝士蔬菜沙律>,呢個沙律份量真係好鼎盛又砌得靚靚,碟邊有幾件配烤麵包條,煙煙韌韌好食,而材料有羊奶芝士、車厘茄、 烤洋薊、蒜蓉茄子、意大利扁豆、燈籠椒、青瓜、薄荷葉、羅勒配蜜糖紅酒醋沙律汁。
呢個沙律汁酸酸甜甜幾開胃好味;羊奶芝士都幾多,又係好味;而其他生的蔬菜又好新鮮,正;另外烤過的燈籠椒、洋薊、茄子唔會過熟而過淋,又係Good!
其實本身我係唔食咩嘅,但曾經係北海道飲過羊奶覺得幾好飲,又係前年去土耳其食過羊奶芝士就鍾意左,令我時不時都會掛住佢,不過我仍唔食羊架,只會食羊奶芝士而已啫。
到又係我點的<焗蘑菇>,釀蘑菇的餡料有兩款,一款黑色的釀了水牛芝士及白汁烤焗,另一款白色的則釀了混醬(馬蘇里拉芝士+香草醬+羊奶芝士醬),
配上兩款醬汁為Genovese香草汁及蕃茄醬,兩款均用橄欖油開均和,香草汁幾香略嫌油份多了,我會鍾意蕃茄醬多D,夠蕃茄味又唔酸。
蘑菇細小,先食黑色釀入Mozzarella芝士的,係幾香嘅,不過食一隻已經覺得好膩喇,反觀釀了混醬的白色蘑菇雖然味道同樣濃郁,不過可能有香草醬故比較清新冇咁膩,好食D。
而側邊配上的烤麵包條又唔似沙律配上果款喎,呢個有香草味,點Genovese香草汁或蕃茄醬都好食。
之後先來<蕃茄濃湯>,因為呢個係後加嘅,所以咁遲先上枱,今次配上的烤麵包條則同配沙律的一樣,冇香草,點湯同食就好喇,當我地"疋"起一羹已經覺得好杰,放入口的質感好似食緊茄醬,真係好濃郁,濃到好似食緊茄膏咁,好勁,配麵包就一流囉。
等了又等,食住枱面食物已感飽飽地,但都要再等15分鐘,<意式野菌螺絲粉>先到。
睇落螺絲粉好杰,聞到野菌和松露的香味,材料好簡單,只有螺絲粉同野菌,杰杰的蘑菇汁均勻的佈滿螺絲粉,面有松露菌油,螺絲粉彈牙唔淋,的確幾好味,以為份量唔多,原來食落你就知飽喇,下次可以再encore噃。
最後我地要用個半小時先可以KO哂所有食物,飽到不得了,好滿足。
2013-02-17
$468.6 (晚餐)
生日
  • 意式野菌螺絲粉