2011-08-11
好耐之前已經想去M88食飯.今次因為友人上司推薦之下黎大喜屋試下係咪真係咁正先..地方唔難搵. 但距離地鐵站都要行十分中Central Tower 再上少少.不過M88無乜呢間野係廣告招牌. 驟眼睇唔覺ga~~本身book o左12.30早o左十分中到. 都無乜人. 只有六七檯客我地兩位. 佢拆到ge 檯都盡拆.搞到我地呢d 所謂二人檯與檯之間好窄(所以下次三個人黎先得...XDDD)檯面放o左兩本menu望到隔離位拎住個"一人前精選"ge 餐牌點解我地無? 原來要自己開口問佢拎先會俾你..個價錢爭好遠囉..menu 一個定食要170個呢個一人前精選98 咋 (不過加一係加原價.. 即係170 ge10%)精選有""湯、沙律、主菜兩款、有白飯(可要可唔要)、咖啡/奶茶/甜品係中環黎講.. 日本野仲要係成set.. 呢個價錢真係ok 喎呢間午市無做放題. 要六日假日先有沙律又真係幾好味(芝麻醬好難唔好味喎)d 菜都爽口.. 感覺都幾fresh個湯反而麻麻.. 飲落都知係開粉的主菜點了""燒銀雪魚、燒三文魚腩、刺身拼盤、吞拿魚飯先黎吞拿魚飯.. 外熟內嫩. 咬落口雙重感受. 仲要唔腥之餘好
今次因為友人上司推薦之下黎大喜屋
試下係咪真係咁正先..
地方唔難搵. 但距離地鐵站都要行十分中
Central Tower 再上少少.
不過M88無乜呢間野係廣告招牌.
驟眼睇唔覺ga~~
本身book o左12.30
早o左十分中到. 都無乜人. 只有六七檯客
我地兩位. 佢拆到ge 檯都盡拆.
搞到我地呢d 所謂二人檯與檯之間好窄
(所以下次三個人黎先得...XDDD)
檯面放o左兩本menu
望到隔離位拎住個"一人前精選"ge 餐牌
點解我地無? 原來要自己開口問佢拎先會俾你..
個價錢爭好遠囉..
menu 一個定食要170個
沙律又真係幾好味(芝麻醬好難唔好味喎)
d 菜都爽口.. 感覺都幾fresh
個湯反而麻麻.. 飲落都知係開粉的
主菜點了""燒銀雪魚、燒三文魚腩、刺身拼盤、吞拿魚飯
先黎吞拿魚飯.. 外熟內嫩. 咬落口雙重感受. 仲要唔腥之餘好腍
再黎刺身.. 三文魚x3、吞拿魚x2、章紅魚x3、甜蝦x2
三文魚細細舊.. 不過都ok.. 因為唔係太薄
吞拿魚唔及跟飯果d 好味.. 同埋有筋
章紅魚一般貨色. 沒什麼特別..
甜蝦唔甜仲帶有腥臭.. 劣得很.
(ps. 食完呢餐返到公司肚仔唔多舒服.. 而且痾.. 唔知關唔關事..基本上我平時食更多刺都無問題..)
燒三文魚腩
好薄的三文魚. 刺身仲厚過佢
手掌咁大塊. 不過燒得幾好味. 魚皮脆脆的. 好惹味唷!
最後黎ge 係銀雪魚!!
超讚. 用蜜糖燒. 但係入口仲係好滑. 一d 都唔乾身..
不過面頭有少少焦焦地. 但都唔影響
碟碟都係細細碟. 好快就食晒.
收碟速度又快.
但係茶又唔見佢加喎..
收埋最後個碗就即刻問我地要咖啡奶茶定雪米糍
我要後者.. 友人要咖啡
兩粒紅豆味ge 雪米糍. 都係雀巢貨仔..
咖啡好過份.. 上檯果陣得六成滿.. 即係半滿多少少
我忍唔住問個侍應.. 杯咖啡得咁多咋?
要趕人走都唔使咁過份丫嘛?
我大大聲同朋友講.. 「唔知以為一係俾人偷飲o左.. 一係就倒瀉o左..」
朋友話... 「但似乎兩樣都唔係囉.. 」
個侍應見我地到一唱一和..之後佢先話.. 「我加返俾你啦」
之後先見到而家張相咁滿咋..
真過份..
但係朋友話d 咖啡又真係幾香ge
service 真係麻麻
如果兩個人黎食.. 環境逼得滯
食物中上.. 除o左果兩隻臭蝦..
但應該無下次