2016-02-15 406 瀏覽
銅鑼灣謝斐道食肆林立,但普片都係連鎖式集團居多。但不難發現,一間充滿girlish氣息嘅食店,白色的窗框,落地玻璃,透望入去擺放住粉紅色嘅擺設,望落嘅sweet,又清新。呢間就係一直好想同另一半去嘅《小甜谷》喇。店員服務態度非常親切,我們被安排咗係近窗邊的座位。望出窗外,繁華與恬靜,集於一身。前菜點了帶子鮮果合桃沙律柚子芥末汁。帶子帶點溏心,鮮甜美味。鮮果有西柚和橙,食落酸酸的,非常醒胃。合桃脆卜卜,增添了口感。而沙律汁亦得特別,芥末用了mustard,並非日式wasabi般攻鼻,食落帶點柚子味,鐘意清新嘅朋友絕不能錯過。黎到小甜谷,一定要試試各式特飲,我點了神奇菠蘿汁,一上枱,嘩了一聲,菠蘿非常大個,一口飲下,菠蘿味滿載,而且有啖啖果肉,絕不是平時喝到的沙冰。另一半點了紫色smoothies,動人嘅紫色,原來來自洛神花茶,洛神花功效多多,有助降低血壓,配埋乳酪打成smoothies,香滑亦清新。主菜終於出場,差唔多係每枱必點的梳乎芝士海鮮焗飯。大型梳乎利,用咗風魔萬千靚太嘅LC鍋,仲要係粉紅紫㗎~淨係睇賣相已經攞滿分!但萬事不能被外表及引,梗係食咗先講啦,外層梳乎利充滿蛋白香,而且發
主菜終於出場,差唔多係每枱必點的梳乎芝士海鮮焗飯。大型梳乎利,用咗風魔萬千靚太嘅LC鍋,仲要係粉紅紫㗎~淨係睇賣相已經攞滿分!但萬事不能被外表及引,梗係食咗先講啦,外層梳乎利充滿蛋白香,而且發得很高,裡面嘅海鮮飯,原來才是重點,飯有點似 risotto,芝士香濃,每一口都包含咗各種海鮮,帶子大大粒,海蝦彈牙新鮮,而且加入了車厘茄,增加了酸甜味,一啖飯,一啖梳乎利,滿足滿足。
終於到甜品時間,我點了鐵板宇治綠茶窩夫,同樣地係用咗LC 粉紅色grill pan。(心心眼)抹茶雪糕香濃細滑,抹茶窩夫外脆內軟。吃前將特別調配的綠茶,雲呢拿醬倒入鐵板,即時“咋咋”聲,好玩度滿分!
而且亦點了平時常吃的心太軟,小甜谷的心太軟出了新口味--焙茶口味,外層蛋糕出色,一破開,焙茶流心溢出,茶味香濃,配埋雪糕,冰火感覺。
整餐晚飯相當滿意,無論主菜,甜品,特飲的質素都相當高。一家大細,情侶約會,姊妹聚會都適合不過。