帝京軒

Di King Heen
2011-12-10 634 瀏覽
去帝京酒店,通常只為公司既event。有時係晚宴,有時係會議,晚宴多數係中菜,會議都會有幾款餅點的,從來都覺得帝京的菜色十分普通,選擇呢個場地原因只有兩個,一、價錢實惠,二、服務一流,夾過幾間唔同既酒店(四星或五星級),只有呢間既服務員最專業而且話頭醒尾。因此對帝京軒的食物,都沒有太大的期望。這次,顯然小妹是錯的,因為是日午飯,實是回味。推介一︰叉燒,肥瘦適中,甜而不膩,最令人讚嘆的是,連切功都好講究,厚薄的比例是剛好的,可惜的是,小妹忘了影相。推介二:叉燒餐包,一向都唔食包既我,因為老細親自夾了一個叉燒餐包過黎,焗住要食,點知一試難忘,剛才已經解釋了它的叉燒奧妙,加上個包皮唔厚又夠鬆,最重要係熱辣辣咬落去果陣,個皮係有少少脆既感覺,oishii推介三:燒賣,蝦同豬肉比例完美之餘,蝦肉仲好彈牙,好明顯係新鮮到不得了既蝦啦,正其他點心雖然及不上以上三款推介,但都保持了應有水準,因此值得一同分享。只有一道菜色比較失望,是帝京燒鵝瀨粉。可能因為註明左係「帝京燒鵝」,直覺會好好好好食,因此見到咁瘦既鵝經已卻步,賣相輸了一步,食落去又冇乜味道,所以失望至極都係果句啦,呢度環境唔錯,係嘈左少少,普

都係果句啦,呢度環境唔錯,係嘈左少少,普通話多左少少,但可以促進文化交流嘛。而且服務員既態度同質素都咁好,真係值回票價架喇。