2013-03-28
今日難得寶貝收早,我一收工就趕過去新蒲崗接埋我親愛既男朋友仔收工.然後去拍下拖仔開下餐啦梗係因為自從我寶貝轉左份新工之後,好多時候都要ot..都成兩個禮拜無撐過檯腳喇當然而家寶貝返工返很咁近九龍城,我地無理由唔去我地最愛既小曼谷啦(順帶一提,可能真係港鐵工程既關係,可能少人左行入而條街,等候小曼谷既時間比之前短左好多)食完我地最愛既小曼谷之後,本身諗住去城南道去返我地去開既甜品店食埋本小姐最愛既心太軟但係..係離開南角道之前.我比一個天藍色既招牌吸引住..上面有D卡通雲既圖案,同埋寫住 我二話不說拖住我個寶貝跑過去過去睇下啦,望入去全部天藍色梳化..睇落感覺好舒服喎好似當然我而D對甜品有極高要求既人,唔會淨係因為店鋪裝修而決定入去啦...睇下頭口個mean先天糖D甜品都多數以西式同新派甜品為主..門口仲貼住張飲食男女既訪問,e...原來天糖係幾個80後既後生仔開架喎正當我仲未睇完既時候,我相信應該係其中一位老闆既年青人已經行左出黎門口好熱情咁同我地打招呼邀請我地入去好啦,就試下你啦入到去我地安排坐左係一個梳化卡位,坐落都幾舒服同D梳化都好新淨睇左一陣mean,E .. 天糖有兩款心太軟
但係..係離開南角道之前.我比一個天藍色既招牌吸引住..上面有D卡通雲既圖案,同埋寫住 [天 糖]
好啦,就試下你啦
睇左一陣mean,E .. 天糖有兩款心太軟,一款係魔鬼一款天使..睇極都唔知揀邊款好,
於是就問一問年輕老闆喇.老闆解釋魔鬼就係黑朱古力,天使就係白朱古力..
話晒都係第一次黎穩陣D試左個魔鬼先 之後老闆就推介左我地食芒果一個脆.
佢話係天糖既招牌菜.會同稍後推出既地獄心太軟係TVB既夜消磨2出現喎..
好..就試試你個招牌菜
等左5分鐘到,芒果一口脆就黎喇
口感亦相當特別,外面層皮剛剛炸完好脆,內裡既芒果肉鮮甜得黎原來冰過黎(令我有少少重拾返細個會菠羅冰既感覺)
再加上甜忌廉一齊食..一絕! 雖然岩岩係小曼谷食得好飽..但係而8件芒果一口脆比我同寶貝唔洗5分鐘掃晒 hahaha
好喇,,食完時間岩岩好,,我最愛既心太軟上場了
見到咁多朱古力流出黎有D好興奮既感覺hahaha
當我試一試個皮..幾脆幾好食..最特別既係我可以食得出個皮同個流心係兩種唔同既朱古力既味道
相信佢地而個心太軟係真真正正既蛋糕還蛋糕,流心還流心分開制作的.......
(hahaha 小女子以前都唔係好識得食心太軟...自從我認識左一位任職甜品原材料sales既朋友之後..
佢教我.如果你去食到一個心太軟個皮同個心一樣味道,同埋個流心係比較(杰)的話,個D全部都係用粉開成立刻可以焗既心太軟...嚴格黎講只係焗唔熟既朱古力蛋糕.聽完之後我去過幾間比較出名既連鎖甜品站都試過..發現又好似係喎)
好 言歸正傳,天糖而個心太軟.對我E D懶係食家黎講,,真係OK..值得推介比大家一試
P.s 最令我窩心的還有天糖的服務,係我地岩岩食完甜甜既朱古力既時候,店員就立刻為我地送上兩杯清水.
係其他甜品店有陣時既感覺成日都好似我地一食完就想立刻趕我地走咁咪阻住佢地做生意咁...但係天糖就岩岩相反.
舒適既環境,良好既服務態度,真係好難再係其他甜品店搵到.加分加分
anyway 滿足的一天. 所以我都經常同寶貝講,唔需要經常跟人去食名牌.試下D新既野,反而你會搵到驚喜同用心之作
下次我一定會再黎,,我一定要挑戰下佢地話上tvb果個地獄心太軟...話唔定又一驚喜!!