2016-01-11
銅鑼灣美食眾多 尤其係銅鑼灣廣場 附近既兩條街 有茶記, 粉麵, 韓燒 , 中菜 , 等等, 但好少可會有甜品店, 近日經過翠華對面竟然開左以大坑為總店 既小甜谷。 對上一次自己自己去食大坑店時我覺得味道ok, 今次就同一位朋友試下呢間新開既分店食店以白色為主, 枱櫈算寬敞舒服 環境比較適合幾個frd食野傾計甘, 水吧喺食店一覽無遺 客人好清楚就會見到staff整甜品同飲品, 由於飲品同生果整出黎既飲品同甜品都偏靚, 所以水吧開揚係十分唔錯menu比我喺幾年前豐富左好多, 除左有意粉 包等主食 , 乳酪 生果類飲品外 當然仲有特式甜品, 雖然我地係食tea時間去, 但因為肚餓 所以都叫得唔少野飲品方面 點左生果系列既波蘿汁 喺水吧度見到staff將原個新鮮菠蘿切開成一個蓋, 揾一枝類似手動既搾汁器具轉d肉出黎 然後將肉拎去整汁 再倒番落原個菠蘿入面放番個蓋, 而菠蘿上面深綠色部分既葉切得好靚, mgb虎加上菠蘿估計係精心選購 出面十分光鮮 淨係外表已冇輸, 飲落去 完全冇糖, 只有菠蘿汁既味道,搾到 有少少泡 十分有口感 yummy!]冰凍鮮果茶, 外表算美觀 入面有什果 奇異果 士多