2021-02-01 1949 瀏覽
Lucy未搬舖前去過一次,依稀記得甜品幾高質,有日想食佢嘅抹茶紫米蛋糕就到訪新鋪,鋪內只有四張枱,我地好好彩坐到最後一張,無幾耐出面就排大隊,亦有唔少人外帶甜品。店員會喺甜品櫃玻璃上寫上是日款式,賣晒就打X或換上出爐新品,所以食唔今到你鍾意嘅款式要啲運氣,好可惜我去嗰個時段無任何抹茶甜品。🍽炒滑蛋芝士酸種包 Scrambled Egg, Chives, Cheddar Cheese w/ Sourdough ($88)酸種麵包酸味明顯,外皮質感偏硬脆,炒蛋時間控制得啱啱好,落左唔少車打芝士,香蔥令個包更加香口,呢點加分。老實講定價偏高,但呢個熟悉嘅早餐組合幾好食嘅。 🍽大紅袍半熟芝士蛋糕 Big Red Robe Tea Half-baked Cheesecake ($58)芝士蛋糕中央位置雖未至於流心,但明顯見到比外圍軟滑,蛋糕有唔少茶葉碎,茶味明顯,最欣賞係蛋糕免同邊真係有焦香,唔係間間cafe都做得到。呢款而家應該下左架,但有伯爵茶同咖啡等口味,我地當日外帶左一件咖啡味都非常高質。🍽特濃雞蛋焦糖布丁 Egg Pudding w Caramel Sauce  ($45)當日最愛,雞

炒滑蛋芝士酸種包

大紅袍半熟芝士蛋糕

當日最愛,雞蛋布丁相當嫩滑,但又唔會一畢就散,蛋味焦糖味都濃郁。
特濃雞蛋焦糖布丁

🍽柚子磅蛋糕 ($45) Yuzu Pound Cake
呢款蛋糕推出冇幾耐已經賣晒,幾枱一齊等佢出爐,外層香脆,蛋糕係偏乾同鬆散嘅類型,唔係我杯茶,但糖漬柚子幾好食,蛋白香頗重。
柚子磅蛋糕

☕️冷泡咖啡配冰球 Cold Brew ($55)
店家好貼心喺menu附上介紹,雖然Cold Brew經過長時間低溫萃取嘅咖啡,酸度、甘苦味已經較低,但我覺得佢地嘅blend酸度依然幾高,另帶果香,配甜品剛好。
Cold  Brew

☕️Dirty ($38)
朋友嘅Dirty都帶過酸,但甘苦味會相對出啲,望住漸層慢慢融合好治癒。
Dirty

雖然價錢唔平,但芝士蛋糕同雞蛋布丁質素唔錯,如果唔駛排大隊會想試埋其他款式嘅甜品
2021-02-01
炒滑蛋芝士酸種包