心目中嘅素食分上中下品,下品多為傳統齋菜,唔健康、染色奇怪、且通常味道一般;中品,如港大嘅一念素食,乏善可陳;上品,就如2DP。上次到訪,餐廳提供青瓜水,頗清新;今次係檸檬水,亦不俗。因為之前食咗街頭小食,所以我地3個女仔share 2碟意粉。意粉比上次幫趁時升級左,有一塊麵包伴碟,唔係白麵包,而係加入左香料製成,略脆,唔錯。1. 西西里蕃茄忌廉蘆筍闊條麵食過最好味嘅蕃茄底,沒有之一!蕃茄味唔係非常非常濃但係好順口,同忌廉夾得啱啱好。我地食完忍唔住拎支羹飲埋D蕃茄底。豆角爽甜無青味,蘆筍甜脆唔苦澀,西蘭花吸滿湯底,極好食。闊條麵質感同其他餐廳食開嘅闊條麵唔同,非常好咬。2.  黑松露雜菌闊條麵正常餐廳嘅黑松露意粉/闊條麵味道都相去不遠,味道唔錯,但無驚喜。無叫甜品,因為上次叫天堂卷($76)中左伏。可能唔夠賣,師傅將蛋卷切薄左,第一次見到蛋卷薄到搖搖欲墜,完全唔值。Yoku Moku蛋卷半條都係$88,相較之下喺度叫甜品會有D卻步。

上次到訪,餐廳提供青瓜水,頗清新;今次係檸檬水,亦不俗。

1. 西西里蕃茄忌廉蘆筍闊條麵
西西里蕃茄忌廉蘆筍闊條麵

豆角爽甜無青味,蘆筍甜脆唔苦澀,西蘭花吸滿湯底,極好食。
闊條麵質感同其他餐廳食開嘅闊條麵唔同,非常好咬。

2.  黑松露雜菌闊條麵
黑松露雜菌闊條麵

題外話/補充資料: 晚餐時段入座,唔洗等位。點菜要到收銀處俾錢先再翻埋位等,但係當日無其他食評講嘅叫號碼問題,而係有侍應送過黎嘅,而且餐廳嘅侍應服務態度唔錯。
2017-09-07
西西里蕃茄忌廉蘆筍闊條麵