2016-06-13 486 瀏覽
記得好耐以前, 係中上環一間酒吧餐廳食過甘梅薯條, 但自從個間野執咗粒之後, 好耐都無見到有得賣了. 今日竟然可以係呢度搵到, 當然叫一客一嘗心頭好啦! 甘梅薯條係用甜薯黎做, 食落去比起一般薯條密度較高, 所以會厚身D, 而且帶有微甜. 呢度D甘梅薯條上枱時仲好熱, 而且非常脆身, 食得出係即炸的. 呢種味道同口感係會令人不自覺地拎完一條又一條, 成碟薯條幾乎比兩個女仔清晒!我地仲叫咗另一碟小食就係一口蜜糖腸. 腸仔本身味道都好豐富, 用蜜糖黎炒加多咗份甜味就更易入口. 佢唔係就咁成條腸去煎, 而係切咗簿片, 炒出黎微微彎曲好似個兜仔咁, 賣相攞晒分. 因為同友人都唔係好飲得酒, 所以叫咗兩杯Mocktail 黎飲, 我就叫咗杯士多啤梨蜜桃Mocktail, 裏面有好多士多啤梨果肉, 飲落好清新果味, 唔會有藥水味, 做得唔錯!呢間酒吧裝修同Services唔錯, 但食物同野飲的價錢好親民, Mocktail $58, 薯條$53, 蜜糖腸$48, 認真抵食!

甘梅薯條
一口蜜糖腸
2016-05-22
$120 (宵夜)
甘梅薯條
一口蜜糖腸