2019-07-18
呢晚家人想食上海菜,久聞餐廳係米芝蓮推介餐廳,於是決定過嚟試試先。餐廳裝修充滿中式風情,枱與枱之間有一定距離,傾計用餐都好舒適。前菜 - 少少咸,脆脆哋,作為開胃菜不錯!舟山海蜇頭 - 海蜇頭爽脆,口感很好,唔會好似橡筋咁咬唔開,麻油味香濃,食完一件又一件。南翔小籠包 - 小籠包皮薄多汁,夾埋薑絲點埋鎮江醋同食,不但帶出豬肉鮮味,亦平衡咗小籠包嘅油膩感。龍鬚鮮魚絲 - 呢道菜好考刀功同廚藝,師傅要先將桂花魚起骨切成幼條狀,炒完魚肉都能保持完整,唔會碎晒咁,魚肉食落嫩滑,很鮮味,為是晚最驚豔嘅菜式。樟茶鴨 - 最怕樟茶鴨又乾又柴,呢度燻得剛好,鴨肉保持細嫩,不會乾爭爭,而且唔會過咸,半隻鴨份量都唔少,配上夾餅,可去除油膩感。惹味豬全骨 - 豬肉軟淋又 juicy,掃上類近燒汁嘅醬汁,好香口惹味,送飯一流。肉絲兩面黃 - 肉絲醬汁跟麵分開上嘅做法很讚,我哋可以按需要嘅份量自行加肉絲醬汁,兩面黃食到最後都仲好脆。醬爆雞丁 - 除咗雞丁,加咗馬蹄一齊炒,令整道菜更清爽。這晚大家不但食到美味正宗嘅上海菜,而且店員親切有禮,不時主動加水同換碟,下次會再同家人朋友過嚟 encore!
前菜 - 少少咸,脆脆哋,作為開胃菜不錯!
醬爆雞丁 - 除咗雞丁,加咗馬蹄一齊炒,令整道菜更清爽。