🥰 話說早幾日太忙, 錯過咗一頓免費 “廚師發板”, 連續幾日心思思要食壽司, “千兩” “元氣” 乜都食過, 都係心有不甘, 今日老友 “陳登” 即興話請我食壽司, 我即刻打俾早前食過嘅 “舞鶴鐵板燒”, 原來已經收皮, 電話飛咗去原店 “舞鶴”. 呢間鮨店以前頗有名氣, 決定一試!📖 翻查資料: “陳登” 係三國時代人物, 曾效力陶謙, 劉備, 呂布, 曹操. “陳登” 嗜食生魚片, 胃中累積有寄生蟲, 因而重病, 經名醫華佗醫治痊癒, 但華佗提醒他此病三年後會復發, 需要有良醫在旁。三年後果然應言復發, 此時華佗不在, 陳登便因病死去.🥢 餐廳設一張L型14人壽司吧枱, 另外設數張卡位及方枱. 第一感覺係: 非常嘈吵. 點咗12貫壽司套餐, $530+10%. 由於師傅要處理普通枱嘅食物, 感覺就係好忙, 唔得閒同我哋講嘢, 冇乜交流.🥗 沙律. 正常, 配屈機醬, 乜都好食.🍥 茶碗蒸. 夠熱, 略甜, 鮮味跑出, 不俗.🍣 石鯛. 青檸汁帶起味道, 口感煙韌, 唔錯. 第一件就唔記得影相… 我偷偷地影番隔籬枱嘅第一件, 哈.🍣 右口魚. 炙燒咗一舊仔, 燒咗同冇燒嘅部份好似融

🥗 沙律. 正常, 配屈機醬, 乜都好食.
沙律
🍥 茶碗蒸. 夠熱, 略甜, 鮮味跑出, 不俗.
茶碗蒸
石鯛
🍣 右口魚. 炙燒咗一舊仔, 燒咗同冇燒嘅部份好似融合唔到, 一般.
右口魚
🦐 赤蝦, 配飛魚子. 赤蝦膠口, 飛魚子卜卜脆, “陳登” 讚口不絕!
赤蝦
🍣 間八. 口感柔潤.
間八
🍣 金目鯛. 可能炙燒過龍, 麻麻地.
金目鯛
🍣 中拖羅. 我幾鍾意呢種重金屬味, 可惜冇咗期望嘅醬油味.
中拖羅
🍣 銀鱈魚. 燒到差唔多全熟, 冇特別.
銀鱈魚
🐚 赤貝. 檸檬汁味唔夠, 反而海水味非常出色.
赤貝
🍣 三文魚子. 以為冇料到, 點知三文魚子特別處理過嘅, 帶甜, 係我自己唔鍾意食.
三文魚子
🍣 燒拖羅. 油份迫晒出嚟, 配炸蒜片, 好食. 只係覺得將大拖羅燒到咁熟有點浪費.
燒拖羅
🍣 海膽. 用上紫海膽, 忌廉口感, “陳登” 今日最愛.
海膽
🍣 赤貝裙邊卷物. 味道比較弱, 紫菜亦都唔脆, 唔識欣賞.
赤貝裙邊
🍣 吞拿魚蓉手卷. 正常, 食到呢度, 唔知點解, 個口好攰.
吞拿魚蓉手卷
🥣 麵豉湯. 超級熱, 贏咗.
麵豉湯
☕️ 熱咖啡. “陳登” 讚口不絕.
熱咖啡
🍨 雪糕. 應該係紅豆味, “陳登” 問我係咪士多啤梨味?!
雪糕
🤗 總結: 非常嘈吵, 師傅好忙, 食得好唔安樂. 師傅只係講低魚名, 冇乜交流, 非常失望. 魚料質素一般般, 調味唔啱我口味. 以呢個價錢, 我諗到其他選擇.