喺銅鑼灣shopping,行到肚仔餓,加上天氣又熱又翳焗,於是就喺身處位置嘅渣甸坊搵食!渣甸坊雖然有好多食肆,但weekday lunch time到處都係人龍,我同個fd搵左一陣先決定去漢和!眼見漢和就喺屈臣氏樓上,但原來佢嘅入口,係要through屈臣氏裡面搭行人電梯上去嘅!我地唔知,仲以為係由鄰座大廈搭電梯上去,後來問個保安哥哥先知!嗯,漢和都算指示唔清晰,幾難搵!。。。一上到去,成間店烏燈黑火,就連附近都冇咩租舖,人氣欠奉,感覺就似一個清盤嘅簡陋商場咁! 唔講商場,講下漢和店內環境,佢樓底矮、裝潢簡陋至極、店內海報、餐牌、食物點選紙同座位都有豉油漬/油漬,污污糟糟又立黐黐,地下又有肉碎同廁紙。。。 咁嘅情況,唔怪之得喺呢個"黃金時間"都只有小貓三數食客,可以講係侍應仲多過客人!(雖然係咁,但侍應唔係個個應你,你要一直舉起隻手,叫了幾次先有人黎serve你!)店舖環境同服務如此,當堂令食慾減半,希望陣間黎嘅食物能夠為漢和加分啦!我同個fd分別叫了午市飯餐:鍋燒牛肉飯+冬瓜人蔘雞湯+豆漿,及鍋燒雞肉飯+冬瓜人蔘雞湯+豆漿!每個$38(要加一,即每人埋單$42!)先講講前菜!通常韓

先講講前菜!通常韓食店都會有三數碟前菜俾客人(如泡菜、銀魚仔、綠藻、豆腐乾等等選擇),呢度都有,不過只有白菜同大豆芽,連韓式食店必有嘅泡菜都冇,咁同普通酒樓食肆有咩分別!仲有,我地見每張檯(無論有冇客人喺度都好)都預先放左一碟"前菜"喺度,冇遮冇掩,其實咁樣會對味道/衛生方面好影響架!!!

除左前菜,每檯都有一壺茶,但倒出黎居然有好多油漬浮面,嘩,真係好得人驚!唔知係D茶唔乾淨定係個杯有油漬!。。。

鍋燒牛肉飯/鍋燒雞肉飯:(讚)夠晒熱,夠晒大碗,飯多餸多。(彈)唔夠汁,好難拌晒成碗飯,食到咁上下,就會覺得好乾好滯!另外,D肉質素好參差,大部份都好韌,咬唔開!

冬瓜人蔘雞湯:一如飲味精湯,冇人蔘味!湯內冇冬瓜冇雞肉!

豆漿:唯一覺得ok,可以放心飲晒成杯嘅東西!

總括黎講,無論喺店舖環境、裝潢、服務、食物等方面都唔ok,睇怕都唔會再幫襯啦!

2011-07-19