2019-11-04
星期六放工約咗大佬去黃埔搵食,係萬無目的嘅情況下,行過望吓門口個餐牌,見餐廳又有位,咁就試一試啦!入到去9成滿,安排咗卡位,餐廳內有播放啲台灣歌曲,如果再細聲啲就好啦。當日點咗2個午餐:1. 鹵肉飯,跟餐凍紅茶,鹵肉唔係肉碎,係好細嘅肉粒,口感比肉未好,咬口十足,豬肉味濃,而且醬汁冇平時食嗰啲咁咸同油淋淋,仲跟咗幾片日式醃黃蘿蔔。另有配菜3款,分別係醃苦瓜,食落酸酸哋嘅開胃前菜,少少苦甘。梅乾一粒(我同大佬不嬲都唔好,所以冇食)。肉粒(應該係雞肉因為見到有啲雞皮)食落味道似豬肉乾,肉身較乾,味道唔突出。2. 台灣牛肉麵,跟餐凍桂花烏龍茶,牛𦟌肉1cm厚三大塊,入口即溶得嚟都有咬口,牛肉味就唔太重。麵身比較粗厚,食落煙煙韌韌,湯清甜,不過我就略嫌有啲淡。跟餐配菜都係一樣。凍紅茶就好一般,淡口,勝在唔苦澀。凍桂花烏龍茶都係淡,帶咗啲清淡桂花香。兩杯凍飲都係無糖。其實可以加錢要啲芝士奶蓋或珍珠奶茶等台式飲品,不過我同大佬怕呢啲奶精飲品類頂肚,所以叫咗無糖茶。午餐有一款炒新竹米粉,見到好多人叫,我下次有機會試試。總括如果餐廳唔係爆晒,唔洗搭枱都坐得幾舒服,當日食嗰兩款食品就一般!
當日點咗2個午餐:
凍紅茶就好一般,淡口,勝在唔苦澀。
凍桂花烏龍茶都係淡,帶咗啲清淡桂花香。
午餐有一款炒新竹米粉,見到好多人叫,我下次有機會試試。
鹵肉飯(午餐)
牛肉麵(午餐)