wingyinviola
環境舒服,適合重口味既新派泰國菜
wingyinviola
2021-03-16
關注
之前去過Mini Friday同日本野食飯,而佢地宜家旗下新開左一間泰國菜【泰Thaiology】。簡潔明亮既綠色裝潢,都幾舒服同特別。因爲可能新開,menu上既食物都唔算有好多選擇。不過經典既泰國菜都有。我地今次就叫左一個二人套餐同一個芒果糯米飯。

二人套餐:

椰汁鷄湯:好泰式feel,原個鐵爐上,有火熱住,唔怕凍曬。裏面鷄肉同蘑菇都好多,椰汁味都算重,不過有D偏酸。

青木瓜沙律:因爲呢道菜唔係到到都有得食,所以見佢有就叫。分量都算大,而且好清新開胃,青木瓜都食得出好新鮮,但都係偏酸。

原隻鹵水豬手:個分量真係大到嚇死人!本身睇顔色以爲佢會鹵到好鹹,但好在又唔會。D肉超級嫩超級入味,而個豬皮好多膠原蛋白。如果有一碗白飯或者麵,應該會好正。

泰式炒雜菜:其實分量好多,而且有好多種唔同蔬菜。但調味實在太鹹啦,食左兩、三舊已經食唔到。如果調整下個調味會好D

泰式鮮蝦炒金邊粉:算係火候同分量都唔錯既炒金邊粉,鮮蝦爽脆鮮甜,金邊粉唔會好油同好濕。不過都係味道偏濃,應該係旁邊付上調味料俾我地自己調味。

飲品

芒果糯米飯:其實都好新鮮,而且芒果都ok甜。不過糯米飯入面幾乎無味,椰汁都太稀同太少。有D失望

【泰Thaiology】整體調味都偏濃同酸,覺得鍾意重口味既人會比較適合。但自己本身屬於食得偏清淡一D就唔係太岩。同埋可能宜家新開,調味未拿捏得好。希望之後會有改善。