一直都覺得靚或者特別嘅裝修以及坐位舒適度對一間餐廳黎講絕對係大大嘅加分位,今次同朋友黎食嘅呢間餐廳- Romanne Leisure Food Concept 就令我哋好滿意!一行入去就比佢嘅溫暖配色裝修,燈光同埋木制枱櫈吸引左,比到一種輕鬆得黎亦帶點浪漫嘅感覺,利用植物同盆栽亦令視覺效果變得更和諧👍👍 另外坐位配置亦都足夠寬趟,唔會好似某啲西餐廳咁將坐位擺到密一密。餐點方面我地叫左一個做緊特價嘅二人餐,包括餐湯,沙律,一道飯麵,一道主菜,餐飲以及可額外加甜品。是日廚師精選餐湯係甘筍湯,質感濃稠但唔漿口,易入口並飲得出用料好足,每一啖都感受到濃濃甘筍味,有驚喜👍至於煙燻三文魚鮮柚子沙律,我同朋友都好鍾意其中隻baby spinach 菜,配上smoked salmon 同埋鮮柚子&柚子沙律汁令到成件事非常開胃😋😋去到飯麵,我地揀左黑松露意大利飯配溫泉蛋。本身有少少擔心個飯會否好似出面某d餐廳咁淨係做到黑松露嘅香氣但整體味道唔夠。好彩,一食入口,濃濃嘅黑松露香,蘑菇香同蛋香係口腔入面爆發,飯身亦做到軟硬適中,好有水準👍👍而到主菜,我地揀左香烤特選牛柳伴法國鵝肝。鵝肝煎得外皮香脆,入面入口

甘筍湯

煙燻三文魚鮮柚子沙律

黑松露意大利飯配63度溫泉蛋

香烤特選牛柳伴法國鵝肝

而到主菜,我地揀左香烤特選牛柳伴法國鵝肝。鵝肝煎得外皮香脆,入面入口即溶,帶濃濃嘅鵝肝脂肪香👍
可惜嘅係牛柳我哋揀左medium rare, 但有大概半舊牛柳烤得過熟,大概七至八成左右,不過其他配菜如翠玉瓜,粟米,西蘭花及薯角等處理得不錯👍

apple crumble & chocolate brownie with vanilla ice cream

甜品方面我地加錢叫左apple crumble & chocolate brownie with ice cream, 蘋果金寶新鮮焗起夠脆身,蘋果用料足亦不過酸👍 chocolate brownie cake 質感綿密不膩,如果可以做到流心效果就更加好。

整體黎講,呢間餐廳座位及裝修令人坐得放鬆舒服,各樣食物保持到水準,價錢亦相宜,十分推薦各位帶埋朋友,家人及另一半黎試試😋
2018-12-13
甘筍湯