2020-11-05
🤩對於印尼菜有一種特別情意結,可能由細到大都有機會食到,耐唔耐就要食下過下口癮🥳不過印尼餐廳依家真係賣少見少了!尖沙咀同佐敦既印尼餐廳早前都結業了,真係好可惜!今次係OPENRICE見到呢間位於中環-【印尼餐廳1968】裝修非常靚呀,擺放好多綠色盆栽裝飾🤪整個環境都好舒服!可能太早黎,餐廳比較少人~不過坐到靚位的確開心,以下係詳細既食評💁🏻♀️【黃薑雜錦飯】🙆🏻♀️印尼菜,必食就一定係黃薑雜錦飯!一次過能夠食到唔同既菜式,簡單係滿足味蕾及貪心既人士必選菜式!呢款黃薑雜錦飯❤️總共有5款菜,分別有巴東牛肉、炸雞脾、粟米餅、冬陰公蝦仁、辣醬炸蛋,首先巴東牛肉炆得好淋,好入味,但味道略嫌唔夠香,欠缺香料撲鼻既味道,唔夠層次感;炸雞脾比想像中大大舊,皮夠脆🤨而且啖啖肉,但食落唔會太油膩感,出奇地驚喜;粟米餅就真係一般般,上左桌後已經係凍左,炸野一凍左就唔好食出晒油;冬陰公蝦仁好出色,酸辣適中,食咁多漏喉既菜,再食呢個即刻開胃返,蝦仁非新鮮蝦,只是一般細細隻既急凍蝦仁,普普通通;辣醬炸蛋,辣醬都好惹味但又唔會辣喉,但只有半隻旦就欠缺睇頭~~而重點既黃薑飯,色水都好夠,但黃薑粉味道唔算好濃郁,只吃到
【黃薑雜錦飯】
🙆🏻♀️印尼菜,必食就一定係黃薑雜錦飯!一次過能夠食到唔同既菜式,簡單係滿足味蕾及貪心既人士必選菜式!呢款黃薑雜錦飯❤️總共有5款菜,分別有巴東牛肉、炸雞脾、粟米餅、冬陰公蝦仁、辣醬炸蛋,首先巴東牛肉炆得好淋,好入味,但味道略嫌唔夠香,欠缺香料撲鼻既味道,唔夠層次感;炸雞脾比想像中大大舊,皮夠脆🤨而且啖啖肉,但食落唔會太油膩感,出奇地驚喜;粟米餅就真係一般般,上左桌後已經係凍左,炸野一凍左就唔好食出晒油;冬陰公蝦仁好出色,酸辣適中,食咁多漏喉既菜,再食呢個即刻開胃返,蝦仁非新鮮蝦,只是一般細細隻既急凍蝦仁,普普通通;辣醬炸蛋,辣醬都好惹味但又唔會辣喉,但只有半隻旦就欠缺睇頭~~而重點既黃薑飯,色水都好夠,但黃薑粉味道唔算好濃郁,只吃到淡淡既椰奶香,只算合格水準🤔btw賣相係好靚,擺盤好有心機😍
▫️ 【咖多咖多】
三款菜式之中,竟然最差係呢一款咖多咖多,其實咖多咖多最重要係個醬汁而已,而咖多咖多既醬汁主要係用左花生醬😩我覺得佢地呢間餐廳調味醬汁比較偏甜,食多幾啖會比較膩,如果調味返較偏咸會好好多😆相信加返d魚露會生色不少,更加惹味💁🏻♀️
▫️【炭燒黑毛豬頸肉】
❤️呢款真係熱辣辣出爐,望到都覺得好正😱食到有焦香既味道,而且豬頸肉好有咬口,唔似平價貨太淋無口感既豬頸肉,醬汁剛好掛係每一片豬頸肉上☺️再配上酸味汁更加開胃,非常推介!🙆🏻♀️