2017-11-19 341 瀏覽
閒日晚上嚟到Cafe Siam坐滿人好熱鬧, 餐廳環境簡約得嚟又不失格調, 最啱放工上嚟食飯傾下計. 食到9點鐘, 食客開始散去先留意到餐廳望出去嘅環境都幾好feel.冬蔭蝦湯 ($98), 每次食泰國菜一定會點冬蔭功湯, 呢度嘅冬蔭功辣度適中又唔會太油膩, 仲蘊含陣陣椰香~ 而配料方面就有得揀蝦或雞, 我就揀咗蝦啦, 一碗大約有3隻大蝦. 由於呢度嘅冬蔭功湯唔會嗰種刺辣到飲唔到落去, 所以一飲就兩碗啦!燒豬頸肉伴酸子醬 ($115),  豬頸肉由大至細一字排開, 而我嘅焦點已落喺酸子醬旁邊最長嗰塊!!豬頸肉外層嘅炭燒味道好香口, 加埋濃郁酸子醬就更開胃, 忍唔住一食再食.  雞絲蕉花沙律 ($91), 喺10款沙律當中見雞絲同香蕉花嘅配搭未試過, 又見係餐廳推介就不妨一試.呢道菜式單係擺盤已夠花心思, 味道仲幾驚喜. 如果係想一份清淡嘅沙律就會失望啦! 呢碟沙律以蕉花同雞絲配上好濃郁嘅酸酸辣辣醬, 再加埋花生粒同椰絲, 味道層次豐富, 完全唔覺得自己係食緊沙律.紅咖喱燴燒鴨 ($125), 咖喱配雞、牛、豬就食得多啦, 見到呢度有燒鴨揀咁特別就叫嚟一試.雖然燒鴨係浸喺紅咖喱入面, 但

雖然燒鴨係浸喺紅咖喱入面, 但食落咖喱味只落喺鴨肉嘅表面, 加上每片燒鴨切得都唔薄, 所以咬落去反而係品嚐到燒鴨本身嘅肉香.

Young Coconut ($55), 見好多枱客都嗌個椰青飲, 所以都想試試.
呢度椰青好大個, 打開椰殼見到滿滿嘅椰青汁好清澈, 飲落去非常清甜, 食完辣嘢再飲返個椰青特別爽!

Cafe Siam整體菜式味道都唔錯, 尤其雞絲蕉花沙律最有驚喜. 餐廳菜式平均每碟$100, 加埋呢度嘅環境裝修, 著實不錯!!