上年因為電視劇<<大叔的愛>>而認識這間餐廳喜歡餐廳地方夠大,環境夠舒服,食物質素高今天與朋友來到堅尼地城海旁慢活一個下午我都指定要再來這間餐廳食個lunch。餐廳門口以粉紅粉藍設計,裡面用了唔同顏色令整體感覺好光猛好精神,而餐廳既中間位置設有糕餅區,食客可即場見到師傅整蝴蝶酥,聞到香噴噴,餐廳除左堂食西餐之外,仲有得買蝴蝶酥/曲奇!//蝴蝶酥//自家製蝴蝶酥,我地買了一罐已經急不及待開了一罐有約三十塊,蝴蝶酥好鬆脆,牛油味好香,灑上糖粒但唔算好甜,真心推薦!估唔到呢間西餐廳除左西餐食物出色,佢地嘅烘焙產品都一樣高質!//黑松露薯條 $48//薯條上桌既時候係熱辣辣香噴噴,黑松露醬及茄汁分開上,唔會整到薯條淋曬係抵讚!沾了滿滿的黑松露沙律醬,個醬勁香黑松露味,好快就清空晒個黑松露醬同薯條。//酸甜香梅芝麻汁雞翼 $68// 雞翼外皮炸至金黃酥脆,內裡的雞肉仍然保持鮮嫩多汁,點上了酸酸甜甜的梅醬,是一個開胃的餐前小吃//卡邦尼意粉 $138//這個Carbonara比我想像中出色,我比較怕重忌廉的,相反更愛多蛋汁。這間餐廳師傅在醬汁上較偏重蛋黃部份,蛋漿偏
上年因為電視劇<<大叔的愛>>而認識這間餐廳
喜歡餐廳地方夠大,環境夠舒服,食物質素高
今天與朋友來到堅尼地城海旁慢活一個下午
我都指定要再來這間餐廳食個lunch。

//蝴蝶酥//
自家製蝴蝶酥,我地買了一罐已經急不及待開了

//黑松露薯條 $48//

//酸甜香梅芝麻汁雞翼 $68//

//卡邦尼意粉 $138//
這個Carbonara比我想像中出色,我比較怕重忌廉的,相反更愛多蛋汁。這間餐廳師傅在醬汁上較偏重蛋黃部份,蛋漿偏滿了整個意粉,每一條都沾了滿滿的蛋汁,令整個意粉充滿蛋香,是我最愛的口感。配料有煙肉、蘑菇、洋蔥等都好足料,意粉上放了好幾塊大塊Parma ham及灑上了芝士碎,整體比想像中出色!

//香脆慢煮豬小排 $198//
我們點了一個weekend lunch set,可選餐湯/沙律。我們選了餐湯,餐湯是忌廉湯,口感綿滑香濃不錯。
豬小排以lunch set來說份量都唔小,外層沾滿麵包糠然後不是油炸而是慢煮,感覺更健康。豬小排半肥瘦,肉質鮮嫩,咬落口感一點也不韌。
  • 香脆慢煮豬小排
  • 卡邦尼意粉