2014-01-19
是日同蘿拔仔享受星期六的休閒午餐和逛街後,蘿拔妹相約友人在中西區午餐。蘿拔妹突然想起上環既The Green Lounge好似幾好食,但平日上班午飯時間唔夠時間等位,於是決定今晚到訪! 友人OT到夜晚八點,所以蘿拔妹決定早d去攞位。去到既時候發覺全間餐廳竟然無人!實在好驚訝@.@ 餐廳燈光微暗,裝修、桌椅等都好簡潔,還輕播著張敬軒的情歌,蘿拔妹一個人在等友人都覺得好輕鬆 友人來到後,一起order了兩個set share - truffle carbonara同埋沙嗲一丁漢堡配薯條!如果轉special drinks既話要加$12,看drinks menu不太吸引,所以都係要返跟set既english breakfast tea。 意粉餐跟的番茄湯,食得出是罐頭開出的湯,雖然無咩特別但酸酸地都叫開胃吧☹carbonara好快就到,presentation好整潔,意粉上有一隻溫泉蛋,仲有一撮松露醬(相片中的已經被我地食左幾著,食之前唔記得影相sorry)。蘿拔妹對carbonara有極大既狂熱,只要餐牌上面有就一定會叫!呢個truffle carbonara算是合格,意粉雖不算al de
好飽好飽!兩個人只係食左$230,還多謝友人請客xd 呢個價錢,合計location、環境、食物質素、服務,仲可以坐耐d慢慢傾計,都算抵啦!蘿拔妹下次一定會同蘿拔仔去,因為見到有位外國人叫左eggs benedict,個樣好吸引