2016-10-13
其實喂食仔係好難得先入一次屯元天呢d地方,所以都要問下住果頭既朋友有咩食,朋友就介紹呢間薄荷葉 (元朗) 泰菜去晚餐。之前聽朋友講係好有東南亞villa d餐廳咁,一去到門口就覺得好認同朋友既說話。老闆就係門口,好nice咁同入座既客人傾下計,佢話如果冬天會打開埋d門,令到果種度假feel,又啤啤佢,感覺忘憂嘆返下!講起泰菜當然唔少得肉碎生菜包(走辣)所以我同男朋友一黎當然要叫返個生菜包。佢既生菜新鮮清爽,佢既肉碎唔似出邊既餐廳炒到油淋淋咁,反而係焯過下,所以出到黎一d都唔肥膩。而男朋友就鍾意佢肉碎之中加適量既洋蔥(我就一直都唔明白點解咁鍾意食洋蔥,但我諗鍾意食洋蔥既人就會明白)。我自己就覺得肉碎既青檸汁及魚露幾出下,真係好適合做開胃菜呀!我呢就係d唔好主食但係食勁多立雜野/零食,所以就叫左個什錦小食(小)。其實望落已經好豐富,咁實際就有炸魚餅、炸蝦餅、春卷、沙嗲肉、炸蝦片。呢間餐廳好細心咁上左兩隻醬,分別係我既最愛泰式甜酸醬同沙茶醬。我自己就覺得炸野MUST MUST MUST加甜酸醬,而佢既甜酸醬都幾正宗。所以炸魚餅、炸蝦餅、春卷都好帶出到鮮味!沙嗲肉雖然係牛肉,但係佢煮到出黎既感
所以炸魚餅、炸蝦餅、春卷都好帶出到鮮味!
沙嗲肉雖然係牛肉,但係佢煮到出黎既感覺似羊肉既texture,所以都別有一番風味架。
不過個沙茶醬再濃d,點沙嗲就好了!
其實呢個份量岩岩好兩、三個人唔會太多又可以試到唔同野,已經覺得好滿足呀!
佢以木桶呈上真係幾特別,因為平時都係半個菠蘿咁上既。
呢個炒飯上面有好多好多肉鬆,仲有一隻大蝦同薄荷葉(餐廳主題)做襯托,十分之吸睛。
撈均勻之後見到一粒粒既金黃色飯粒,勁吸引!
雖然菠蘿無乜,但係佢個炒飯係帶出左菠蘿既清新微甜,加埋肉鬆、腰果一齊食,兩個人share都飽飽!
最適合同三五知己黎飲下野配埋泰菜又醒胃又係送酒一流!
果度附近無乜車經過,唔講仲以為去左西貢d異國風情既餐廳!
真係要比個LIKE!