2021-11-01
<哈囉喂> 終於回來了! 今年總算節日氣氛不錯,打扮特色用心的角色隨處可見,而且超多 "魷魚" 和 "木頭人" ,不少餐廳和酒吧都有高質佈置🎃 今日係哈囉喂正日,想搵個地方感受下氣氛,但又怕中環酒吧街太多人,所以去了灣仔海旁打卡 (那個超巨型南瓜) ,然後經過灣仔酒吧街,發現呢間佈置超級靚的酒吧,就連門外也有不少人排隊影相,所以進去飲杯野。 門外的多個佈置: 包括: 原先的洗衣機牆 / 紅色倒掛人/ 骷髏骨一具 / 白色蜘蛛網...去到酒吧入面,原來仲有更多佈置! 有一座超巨型水晶燈擺設,高度跟人的身高相約,燈光會定時轉變,時紅時黃,帶動整間酒吧色調,十分特別。酒吧另外有遊戲區beer pong,飲酒之外仲可以玩下。 除了水晶燈,牆身有招牌的霓虹燈,打卡靚,最特別是很多哈囉喂佈置,包括: 掛牆的骷髏頭 /白色蜘蛛網掛滿室內,完全像在鬼屋飲酒一樣,氣氛一流。 朋友點了1杯啤酒 Asahi,氣泡適中和順滑口感,咁岩我地由灣仔碼頭走過來,正正可以解口渴,一飲就KO半杯 😂 另外想飲cocktail但又怕好苦或好甜,然後聽店長介紹點了Mushroom sour cockta
另外想飲cocktail但又怕好苦或好甜,然後聽店長介紹點了Mushroom sour cocktail,由柚子烈酒、柚子肉、檸檬汁、蛋白、另外將柚子肉打成蓉,再加vodka酒調製,飲落口感綿密,唔會好甜 (怕甜人士可以試) 水果味帶出清新感覺,又微微有點酒味墊底,整體平衡,而且賣相係100分,菇型杯加樹紋木頭杯墊,推介!
Asahi $88
Mushroom sour cocktail $128