2019-08-15
今日去左堅尼地城,喺地鐵站一出就見到間好多食肆,我就入咗去民華餐廳,嗰度好光猛,坐得好舒服有卡位。朋友叫咗秘製豬軟骨飯套餐$56,配飲品凍飲加$3,天氣好熱所以嗌左凍飲,叫咗凍檸茶少甜,個檸茶好有茶餐廳風味同茶味。秘製豬軟骨同飯分開上,汁唔會整到啲飯淋晒,仲有一隻煎蛋,雖然蛋未做到留心效果,但都好好味配飯一流。豬軟骨好淋好味唔會太咸。我呢個點心怪見到有得叫點心,又忍唔住叫咗幾個黎食,點心似係一早蒸定,因為好快就上菜。山竹牛肉$17,有好多喼汁,牛肉都幾彈口。鵪鶉蛋燒賣$17,呢個就麻麻哋。雞札$18,都ok,裏面有雞件、芋頭、豬肚,都幾大件。西多士$20,最後食咗個西多士做甜品。即叫即整,新鮮熱辣,麵包軟綿綿,蛋漿好厚身,不錯嘅多士,可以配煉奶或者糖漿,我哋揀咗煉奶。