活化完成後的「中環街市」肯定成為了近期香港人最火紅的打咭點。而最令我感到最感興趣是一系列餐廳、外賣店。第一次來逛真係感到花多眼亂,身感麵包控嘅我,迅間被#1966烘焙聯盟 吸引著,翻查一下原來她是擁有55年歷史的「超群麵包」打造全新品牌嘩!件彩虹卷超靚呀!仲有超多五花八門的 pie and tart 點算咁好難揀,一於帶哂返屋企開心share 。咖喱牛肉滑蛋即烘三文冶拎到返屋企食仲係暖,而且非常貼心,每件獨立包裝唔會整污糟雙手,雖然三文治已經稔左,但不損其味道😋咖喱味辛而不辣,滑蛋又嫩又多、牛肉就碎左啲,加上Mayo ,令味道更豐富,份量夠一個女仔飽肚 。🍴彩虹瑞士卷有檸檬、抹茶、藍莓、朱古力及草莓製成 ig-able 嘅 留待第二天早上吃,早十五分鐘在雪櫃取出,解除雪氣。蛋糕入口軟棉,以檸檬、朱古力味為主道,凡其檸檬味相對突出,份量適中的忌廉質感更滑,it’s wasn’t only for 打咭咁膚淺,真心好睇又好食啊!以喜歡味道排列朱古力流心撻極至朱古力味道,冇叮熱食的情況下,朱古力漿仍然澎湃,聽講是配方製作撻底,重新調配過牛奶同埋牛油嘅比例,令到個撻更鬆脆可口。紫薯撻 有紫薯香

#1966烘焙聯盟

嘩!件彩虹卷超靚呀!
仲有超多五花八門的 pie and tart
點算
咁好難揀,一於帶哂返屋企開心share 。

咖喱牛肉滑蛋即烘三文冶

🍴彩虹瑞士卷

有檸檬、抹茶、藍莓、朱古力及草莓製成 ig-able 嘅
留待第二天早上吃,早十五分鐘在雪櫃取出,解除雪氣。

以喜歡味道排列

朱古力流心撻

紫薯撻

有紫薯香,但似蛋撻多啲,不算突出。

流心抹茶紅豆撻

欠缺茶香,亦都冇流心效果,是唯一失望的。

朱古力冬甩

超級濃郁,不算痴牙,甜度偏高,但以冬甩甜度而言是正常不過的。
正常人吃一、兩口夠曬。

========================​

1966 烘焙聯盟