2022-01-30
唔好介意小弟從來未寫過openrice食評, 中環新開日本餐廳竟然仲未有人講?一於試下😆同老婆行到去中環士丹利街, 徘徊過幾間西餐廳之後老婆都係想食日本嘢😅 行多兩步蒲驟見門面貼住soft opening, 有點神秘感的 Shio 塩! 新開張八五折>>>好大推動力! 行上幾步梯級先有 reception, 在行上去一樓先去餐廳 (所以喺路口真係見吾到佢乜料) 嘩! 成間餐廳都好woody, 你想像到(或者想像唔到嘅地方e.g. 窗台位) 都係由好 raw既原本構造 ( 想像唔到佢可以點打埋😆) 如果你預先book位的話我估應該可以揀廂房有Tatami 🧘🤓餐牌選擇唔算多,以便當為主 (main+ 麵豉湯+ 小side dish) 吾算好豐富,但係主菜質素就好高! 我哋揀咗銀雪魚西京燒同魚生飯。 西京燒皮脆香濃入味之餘唔會有"死甜" 嘅感覺, 驟眼細碗嘅魚生飯其實魚生鮮味份量充足! 值得一提既係珍珠米煮得恰到好處,有口感之餘亦唔會太硬。係中環食個好D既 lunch $200 up 唔算貴,Shio比我地 感受到嘅係佢著重體驗同佢材質素!