2019-06-11
同朋友上完gym堂,做完運動,就梗係要好好慰勞自己,正所謂「唔食又點會有力去做運動呢」🤣今日試新野「日和料理」,見佢之前上左飲食男女,聽聞有2個老板娘,一個專做陶瓷,所以餐廳d陶瓷碗碟同埋裝修好靚,好有品味,令人坐得好舒服,好relax。另外個個老板娘係叉燒女王ge女,d叉燒真係整得幾好味😋老板娘好努力同我地介紹鋪頭ge食物,我諗始終都新開張,唔係個個都知究竟d野食details。咁聽完介紹,我地叫左黑松露雜菌黑豚肉餃(6隻),鋪頭對於餃子內ge餡料毫不吝嗇,每種餃子仲要每日新鮮人手包製,松露味好突出,襯托出淡淡ge雜菌香味,豚肉爽口彈牙。仲配左一碗蟲草花粟米紅蘿蔔豬骨湯,碗湯蟲草花味好香,感覺好滋補。椰菜芝士黑豚肉餃子麵,我地揀左扁麵,老板娘話係特登搵出面ge師傅整ge,我第一次食芝士湯餃,好正,真係會拉絲的。扁麵爽口彈牙,做到掛湯ge效果,湯係好濃郁ge豆乳味。之後小食出場,唐揚魷魚圈,份量唔少,香脆可口,夠哂juicy,煙煙unun,個入覺得配沙律醬更MATCH。失傳黑毛豚腩叉燒流心蛋飯,失傳同女王黑毛豬有咩唔同,就係失傳肥d,而女王就瘦d,失傳黑毛豬叉燒肥瘦分明,爽口,油香味豐
黑松露雜菌黑豚肉餃
蟲草花粟米紅蘿蔔豬骨湯
椰菜芝士黑豚肉餃子麵
唐揚魷魚圈
失傳黑毛豚腩叉燒流心蛋飯
點心拼盤
點心拼盤,一上枱點心造型好有驚喜,可愛吸引力大爆發,豬仔係叉燒包,熊貓係流沙奶黃包,錦鯉係蝦餃,外型趣緻,食落都好有內涵,好味道。